SEGRE

TRADICIONS

L'Aplec s'internacionalitza amb la primera colla estrangera

De Perpinyà, i la Fecoll demana millorar paviment i serveis dels Camps Elisis

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Trenta-vuit anys després l’Aplec del Caragol de Lleida, que se celebrarà els dies 26, 27 i 28 de maig, comptarà per primera vegada en les 38 edicions d’història amb una colla estrangera. Els membres procedeixen de Perpinyà i, sota el nom de Team Caragol, conformaran una de les dos penyes (l’altra és de l’associació Colors de Ponent) que aquest any s’estrenaran a la festa gastronòmica per excel·lència de les comarques lleidatanes. En total seran 102 (tres més estan en llista d’espera) que aglutinaran gairebé 13.000 penyistes.

Només ells deixaran un impacte econòmic, fonamentalment a través de les compres de productes (es consumiran unes dotze tones de caragols), de més d’un milió d’euros, a què s’ha de sumar els 360.000 de pressupost de l’organització, dels quals un 30% són subvencions i la resta, fons propis i patrocinadors. “Però l’impacte de la festa a la ciutat és molt més gran (esperen superar els 200.000 visitants de l’any passat, alguns d’ells arribats de Logronyo, Castelló, Tarragona, Barcelona o Girona), de fins a sis milions d’euros més segons un estudi elaborat per la UdL”, va assegurar aquest dimecres Xavier Pérez, president de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (Fecoll), durant la presentació de l’esdeveniment gastronòmic, “el més important de l’estat i en el qual es gasta més diners en un sol cap de setmana”.

Precisament per la repercussió que té i per millorar la qualitat de la festa, des de la Fecoll van reclamar aquest dimecres més plans d’infraestructures i millores a les instal·lacions dels Camps Elisis. “És el marc idoni per a l’esdeveniment, però no així la infraestructura per al volum de la festa. Hem de ser ambiciosos”, va apuntar Pérez. Així doncs, van demanar la repavimentació de la zona per tal d’evitar que s’hi formin bassals, una instal·lació més gran de llum, si és possible soterrada, i més lavabos públics, unes millores de les quals, asseguren, no només es beneficiaria l’Aplec, sinó tots els esdeveniments que al llarg de l’any se celebren als Camps Elisis.

Les claus

  • La prèvia de l’Aplec. L’Aplec escalfarà motors aquest cap de setmana amb una de les novetats de l’edició, la Trotacaragol, una cursa en benefici d’Intermón Oxfam. El recorregut tindrà forma de caragol gegant. A la nit, sopar popular a la plaça del Dipòsit.
  • Caragol Bover i Llimac. El dilluns s’entregaran el Caragol Bover i el Llimac. El primer, per a Cosme García per la seua col·laboració amb la festa. El segon, per al periodista Xavi Valls, de TV3, per dir que el millor del dia era que el Barça B havia guanyat el Lleida. Ha confirmat la seua assistència.
  • Setmana cultural. Aquests premis s’entregaran en la lectura del pregó, a càrrec de Gregori Canalias, de l’Escola d’Hoteleria. És el primer acte de la setmana cultural, que també tindrà teatre, havaneres i gresca carrinclona.
  • Altres novetats. Altres novetats d’aquesta 38 edició de l’Aplec són una ratafia pròpia de la festa gastronòmica o canvis en el recorregut de la cercavila. 
Moment de la presentació de l’Aplec, ahir, a la seu de la Fecoll.

Moment de la presentació de l’Aplec, ahir, a la seu de la Fecoll.ÒSCAR MIRÓN

tracking