SEGRE

DEBAT: Ciclistes i conductors

Creieu que poden conviure bicicletes i cotxes a la carretera? Heu tingut algun incident com a ciclistes o conductors?

Cotxes i bicis

Cotxes i bicis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'augment de l'afició per la bicicleta, els últims atropellaments mortals i els canvis en la llei perquè aquests no quedin impunes han potenciat el debat sobre la convivència entre ciclistes i conductors a la carretera. A Ponent, precisament, les xarxes s'han omplert els últims dies de detractors i defensors dels pedals i les dues rodes sobre l'asfalt arran de la queixa viral d'un aficionat.

El ciclista va denunciar al seu Facebook el suposat assetjament d'un conductor d'autocar que l'avança sense guardar la distància de seguretat quan coincideixen des de fa un temps, a la mateixa hora, en un tram de l'N-240 entre la Cerdera i Raimat. Aquest aficionat a la bicicleta assegura que en l'última ocasió l'autocar el va ficar en perill en avançar-lo a la sortida d'una rotonda

A les xarxes abunden les denúncies de ciclistes per conductors que no mantenen la distància de seguretat, tot i que també n'hi ha vídeos que s'han fer virals per difondre el contrari, és a dir, un bon comportament a l'hora d'avançar els ciclistes, com aquest enregistrament d'un camioner:

OBRIM DEBAT

 
 

Un altre focus que genera debat és la proposta perquè els ciclistes hagin de tenir el carnet per punts i pòlissa

Però, ara per ara, quina normativa han complir ciclistes i conductors a l'hora de compartir la carretera? Us la resumin a continuació

NORMATIVA PER ALS CICLISTES

Primer, cal recordar que les normes de trànsit generals són d'obligat compliment per als ciclistes, per exemple, pel que fa a les taxes d'alcoholemia, la prohibició de portar auriculars o parlar pel mòbil. 

L'Article 64 del Reglament General de Circulació indica que els conductors de bicicletes tenen prioritat de pas respecte als vehicles de motor:

  1. Quan circulin per un carril bici, pas per a ciclistes o voral degudament senyalitzats.
  2. Quan per entrar en una altra via el vehicle de motor giri a dreta o esquerra, en els supòsits permesos, i hi hagi un ciclista en les seves proximitats.
  3. Quan circulant en grup, el primer hagi iniciat ja l'encreuament o hagi entrat en una glorieta.

En els altres casos seran aplicables les normes generals sobre prioritat de pas entre vehicles.

L'art. 54 del Reglament General de Circulació autoritza la circulació en grup dels ciclistes, però amb aquestes normes:

En el referit a l'enllumenat, la norma per als ciclistes és la mateixa que per a la resta de conductors: hauran de portar les seves bicicletes correctament il·luminades si circulen a la nit, durant l'ocàs i la sortida del sol, en vies urbanes i interurbanes insuficientment il·luminades o per passos inferiors o túnels. A més, quan sigui obligatori l'ús de l'enllumenat, els conductors de bicicletes han de portar col·locada alguna peça reflectora.

Senyalització de les maniobres en bicicleta / Font: Guia de la DGT

Un altre punt que genera dubtes als usuaris: Et poden treure punts del carnet de conduir anant en bicicleta? la resposta és 'no'. L'Annex II de la Llei de Seguretat Viària estableix que: "La pèrdua de punts únicament es produirà quan el fet de què es deriva la detracció de punts es produeix en ocasió de la conducció d'un vehicle per al qual s'exigeixi autorització administrativa per conduir”. I fins ara, la conducció de bicicletes no exigeix cap autorització.

D'altra banda, més enllà de les obligacions, els ciclistes poden tenir en compte consells per a la seua seguretat, com són mantenir en bones condicions la bicicleta (especialment frens i rodes), evitar vies molt transitades o procurar no circular en el mateix sentit dels vehicles a contrallum a la sortida o la posta del sol, ja que els conductors poden enlluernar-se i no veure el ciclista.

Un altra recomanació per als esportistes amateurs que utilitzen la bicicleta és federar-se, ja que la fitxa federativa inclou una assegurança d'accident i una altra de responsabilitat civil.

NORMATIVA PER ALS CONDUCTORS

Pel que fa als conductors de vehicles a motor, la principal obligació a l'hora d'avançar un ciclista o grup de ciclistes és la de mantenir la distància de seguretat, d'un metre i mig, i moderar la velocitat. Per avançar poden trepitjar la línia contínua, si les circumstàncies ho permeten.

Els conductors han de tenir en compte que els ciclistes poden circular en paral·lel en parelles de dos i que, si circulen en grup, se'ls ha de considerar com si fossin un sol vehicle.

Marxa per l’atropellament mortal de dos ciclistes a Soses el 2015.

Marxa per l’atropellament mortal de dos ciclistes a Soses el 2015.

tracking