SEGRE

MOBILITAT

Lleida aposta pel vehicle elèctric

El padró de la Paeria té registrats 48 cotxes d’aquest tipus i 241 híbrids, que compten amb avantatges especials || Promouen la mobilitat elèctrica per reduir l’emissió de gasos CO2

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El vehicle elèctric ha arribat per quedar-se i, segons els fabricants, el futur del medi ambient passa per potenciar aquest tipus de transport que redueix significativament les emissions de CO2. A Lleida, la Paeria té registrats actualment al padró automobilístic un total de 48 vehicles elèctrics i 241 d’híbrids, és a dir, que es propulsen alternant un motor elèctric i un motor de combustió.

La compra d’aquest tipus de vehicles és encara minoritària entre els lleidatans, però tant el sector de l’automòbil com la mateixa administració esperen que el mercat creixi en els propers anys. Per aquesta raó, la Paeria –que compta amb vuit autobusos híbrids i tres vehicles municipals elèctrics– du a terme mesures per promoure la mobilitat elèctrica. L’alcalde, Àngel Ros, va explicar aquest dilluns que l’ajuntament aplica una bonificació del 75% de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per als elèctrics i la gratuïtat total de l’aparcament en zona blava.

Pel que fa als punts de càrrega, la Paeria i l’Institut Català de l’Energia van posar en marxa l’agost passat el primer punt públic de càrrega ràpida de vehicles elèctrics, ubicat al carrer Jaume II, al campus de Cappont de la Universitat de Lleida.

Està previst que el mes que ve comencin les obres per habilitar un segon punt de càrrega a la ciutat, que serà al carrer Magí Morera, a l’altura de Rovira Roure.

Malgrat ser més cars, la inversió inicial es recupera pel baix consum, segons els fabricants

En un futur, n’hi haurà dos més a la zona de l’Eix Comercial i a prop de l’estació de Renfe. Entre els avantatges d’aquests vehicles destaca la baixa contaminació i soroll i el reduït cost de la recàrrega.

Fabricants d’aquest tipus de transport i tècnics d’Endesa van presentar aquest dilluns a la Seu Vella una campanya per fomentar la mobilitat elèctrica. Es tracta de la primera edició de la Vuelta a Espanya en vehicle elèctric, que aquest dilluns va passar per Lleida en la seua quarta etapa i que finalitzarà el proper dia 11 de juny a Madrid.

Les claus

  • Sostenibilitat. Nivells de contaminació i soroll pràcticament nuls i possibilitat de ser carregats amb fonts d’energies renovables, cosa que redueix les emissions de CO2 a l’atmosfera.
  • Estalvi. Segons indiquen les dades de Renault, un vehicle Renault Zoe gasta una mitjana de 5,7 euros en un trajecte de 100 km si el motor és de gasolina i 1,5 euros si és elèctric.
  • Preu. És el principal fre dels consumidors a l’hora d’optar per un vehicle elèctric. Poden costar gairebé el doble que el mateix model amb un motor de gasolina o dièsel.
  • Avantatges. Zona blava gratuïta i descomptes del 75% en l’impost de circulació a la ciutat de Lleida.
  • Autonomia. És d’aproximadament 400 quilòmetres si es fa una conducció eficient.
  • Punts de càrrega públics. A Lleida ciutat, n’hi ha un a Cappont i un altre que entrarà en funcionament pròximament a la Zona Alta.

tracking