SEGRE

Els homes quintupliquen al volant les infraccions per alcohol i drogues de les dones

Les dones superen els homes en distraccions i en portar caducada l’ITV, segons un estudi

Un control d'alcoholèmia dels Mossos d'Esquadra

Els homes quintupliquen al volant les infraccions per alcohol i drogues de les donesSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els homes cometen cinc vegades més infraccions de trànsit relacionades amb el consum d’alcohol i drogues al volant que les dones conductores, la taxa de mortalitat de les quals és la meitat que la dels homes al volant. Són algunes de les conclusions de l’estudi "Dones conductores a Espanya. Implicació en accidents de trànsit i comparació amb els conductors homes" elaborat per la Fundación Eduardo Barreiros i la Universidad Politecnica de Madrid.

Amb dades de la població extretes de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2011 a 2013, amb els corresponents a les expedicions del carnet de conduir, el cens de conductors i les xifres de mortalitat i accidentalitat dels últims deu anys amb anàlisi de 200.000 sinistres, l’informe revela diferències entre dones i homes. "La dona respecta més la norma, no assumeix tants comportaments de risc com els homes, i això es tradueix en menys accidents i menys víctimes", ha assegurat abans de la presentació oficial de l’estudi a la Fundación Mapfre Blanca Arenas, una de les investigadores.

I en aquestes diferències al volant els analistes han descobert que, si els implicats en un accidents són dos conductors homes, el resultat és més tràgic, és a dir, hi ha més morts o els ferits són més greus que si aquest mateix sinistre el pateixen dos automobilistes dones. A més, ells pateixen el doble d’accidents que elles, cometen cinc vegades més infraccions per alcohol i drogues que les segones, en tant que tant uns com els altres tenen un comportament similar en el cas que la seua antiguitat al volant no arribi als cinc anys.

Per tipus d’accidents, l’estadística estudiada també dóna diferències, ja que els homes es veuen més implicats en atropellaments, tombs i col·lisions frontals, mentre que les dones superen els xocs per encalç i les sortides de via. És en les col·lisions per encalç on hi ha més diferències. Les dones protagonitzen més impactes d’aquest tipus per diverses causes, que van, apunta l’estudi, des d’un temps de reacció major i mantenir menor distància de seguretat fins frenar amb menys intensitat si el vehicle que precedeix ho fa més bruscament o tenir menys atenció.

Respecte a la velocitat, en totes les edats ells incompleixen més amb els límits, el mateix que succeeix amb les infraccions relacionades amb les drogues i l’alcohol.

Segons el parer d’Arenas, conclusions com aquestes poden fer reflexionar sobre polítiques de formació als conductors, ja que es podria incidir en el respecte a les distàncies de seguretat o en la percepció del risc.

Perquè els homes al volant, diu una de les vuit conclusions, assumeixen més risc però també perceben millor les situacions perilloses que les dones. Elles superen els homes en distraccions i en portar caducada l’ITV.

tracking