SEGRE

L'IRBLleida investiga nous biomarcadors per detectar de manera precoç l'esclerosi múltiple

Els investigadors han identificat que els mitocondris de les cél·lules dels pacients amb esclerosi no funcionen correctament

El Grup de Neuroimmunologia de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré

L'IRBLleida investiga nous biomarcadors per detectar de manera precoç l'esclerosi múltipleIRBLleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El recentment creat Grup de Neuroimmunologia de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré estudia actualment les possibles causes de l’esclerosi múltiple i fa recerca per descobrir nous biomarcadors que ajudin els facultatius a detectar de forma precoç la malaltia.

En concret, els investigadors de l’IRBLleida estudien la implicació dels mitocondris (òrgans que es troben a les cèl·lules i que tenen un paper important en el procés d’envelliment) i l'estrès oxidatiu com a components importants en l’origen i l’evolució de la malaltia.

Gràcies a la recerca feta fins al moment, el Grup de Neuroimmunologia ha identificat que els mitocondris dels pacients amb esclerosi no funcionen correctament. En concret, han descobert alteracions als mitocondris dels limfòcits dels pacients i un increment de l’oxidació de lípids en el seu líquid cefalorraquidi. Resultats molt prometedors que, amb els recursos necessaris, es podrien convertir en un futur no molt llunyà en una eina d'útil perquè els metges facin una detecció precoç del curs clínic de la malaltia, per tal de realitzar tractaments de precisió amb l’objectiu final de millorar la qualitat de vida dels pacients.

Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple

Aquest dimecres, 31 de maig, es commemora el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple per sensibilitzar i fer campanya per totes les persones afectades. L'esclerosi múltiple és una malaltia inflamatòria que afecta el sistema nerviós central. A l’Estat espanyol hi ha unes 47.000 persones amb la malaltia, 7.000 a Catalunya, i cada any es diagnostiquen 1.800 casos nous dels quals el 70 % són dones, ja que afecta les dones el doble que els homes.

L’esclerosi és considerada actualment, després dels accidents de trànsit, la causa de discapacitat neurològica més incapacitant en persones d'entre 20 i 40 anys.

tracking