SEGRE

POLÈMICA

Novell es disculpa amb els gais

Encara que no rectifica i reclama la seua llibertat d’expressió i el dret a difondre la doctrina catòlica || El bisbe de Solsona nega que sigui homòfob i diu que no volia ofendre ningú

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona i l’alcalde de Cervera en un acte conjunt.

Imatge d’arxiu del bisbe de Solsona i l’alcalde de Cervera en un acte conjunt.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’una setmana després de publicar la seua polèmica glossa dominical en la qual vinculava l’homosexualitat amb l’absència d’una figura paterna, el bisbe de Solsona, Xavier Novell, s’ha disculpat. En una carta difosa aquest dijous, Novell assenyala que ha rebut peticions perquè es retracti però també altres que l’instaven a “mantenir-me ferm contra aquesta persecució”. El bisbe diu que les seues paraules no tenien intenció d’ofendre ningú, però demana disculpes “als pares i mares que s’hagin sentit dolguts”, després de rebre missives i trucades d’alguns d’ells.

Novell diu que ha rebut trucades de persones que li exigien una disculpa, però que altres li donaven suport

En aquesta polèmica glossa, del dia 21 de maig, el bisbe citava un text del papa Francesc sobre la família i es preguntava “si el fenomen creixent de la confusió en l’orientació sexual de molts nois adolescents no deu ser deguda al fet que en la cultura occidental la figura del pare seria simbòlicament absent, desviada”. Al cap de dotze dies, Novell nega que vinculés “ni exclusivament ni directament l’homosexualitat i l’absència de la figura paterna”.

En aquest sentit, considera que no ha discriminat ningú ni ha lesionat cap dret personal. “Són falses les acusacions d’homofòbia que m’han dirigit”, afegeix Novell, a l’assenyalar que està convençut que “tota persona és digna de respecte” malgrat la seua raça, religió, nacionalitat i tendència sexual.

L’Observatori contra l’Homofòbia insta Novell a fer un text que inclogui els “aïllats”

Malgrat tot, assegura que ha guardat silenci fins ara al considerar que no ha de rectificar i afirma que no “m’han espantat les amenaces polítiques”, en relació amb la declaració de persona no grata de l’ajuntament de Cervera.

El que motiva la seua carta, segons Novell, és “la inquietud de consciència per si algú s’ha sentit ferit o culpabilitzat”. Finalment, acaba dient que continuarà ensenyant la doctrina catòlica i la visió cristiana sobre la persona.

Les claus

  • Ajuntament de Solsona. L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, va valorar aquest dijous positivament les disculpes del bisbe Novell, per la qual cosa va donar per tancat el debat obert al consistori sobre l’estat de les relacions amb el bisbat. Segons Rodríguez, Novell reconeix que tothom ha de ser respectat i que entén que no rectifiqui perquè “és el que pensa”. Unes paraules que arriben després que dilluns l’alcalde anunciés una reunió de les forces municipals per replantejar-se les relacions amb el bisbat. La reunió, va dir l’alcalde, es farà per debatre qüestions “pendents” d’abans de la polèmica.
  • Colors de Ponent. L’entitat lleidatana de LG TBI va valorar aquest dijous el “gest” del bisbe, però el va considerar “insuficient”, ja que hauria d’haver rectificat. Per aquesta raó, li demana reparar el dany amb una glossa en positiu i mostrant respecte pel col·lectiu, que ha proposat una taula amb l’Església i el Govern per evitar expressions tan lesives com aquestes.
  • Una moció dividida. La Paeria de Cervera va aprovar dimarts declarar el bisbe Novell persona no grata amb cinc vots a favor de tres dels quatre edils del PDeCat, l’edil de la CUP i el no adscrit, i amb el rebuig d’ER C i l’abstenció de sis edils. L’endemà, el PDeCat es va desmarcar de la votació i els republicans van tornar a condemnar les paraules del bisbe.
  • Sense sanció. L’Observatori contra l’Homofòbia va portar la glossa de Novell a la Generalitat i al síndic de Greuges, però el Govern considera que és dins de la llibertat d’expressió i no vulnera la llei contra l’homofòbia.
  • Repulsa. Les paraules de Novell també han estat reprovades per altres alcaldes lleidatans com la de Tàrrega i el de Mollerussa. De fet, la capital de l’Urgell va acollir una protesta aquest diumenge passat contra el bisbe de Solsona, de la qual va haver de sortir escortat pels Mossos d’Esquadra.

Cervera manté la moció de no grat al bisbe L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, va valorar positivament les disculpes del bisbe de Solsona, Xavier Novell, si bé va demanar “prudència i un canvi d’actitud de l’Església”. Royes va dir que no descartava retirar la declaració de persona no grata contra Novell en el futur, malgrat que de moment la manté perquè, va dir, “abans hem de deixar passar un temps per veure com evoluciona la polèmica i la forma d’actuar de l’Església”. L’alcalde va recordar que en cas d’haver rebut les disculpes abans de dimarts, nou dies després de publicar la polèmica glossa, s’hauria retirat la moció de l’ordre del dia del ple. Al seu torn, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, va assenyalar que les disculpes de Novell “arriben tard” i li va demanar un escrit “en positiu” per a tota la gent que s’ha quedat “aïllada” de la seua glossa dominical. Rodríguez va insistir que l’entitat considera que les paraules de Novell són sancionables, però la Generalitat les emmarca en la llibertat d’expressió. El president de l’entitat va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb el president, Carles Puigdemont, al qual va instar a aplicar les sancions de la llei contra l’homofòbia aprovada pel Parlament el 2014. En aquest sentit, el Govern s’ha compromès a fer-ho.

tracking