SEGRE

DISCRIMINACIÓ

L'amo del Fissure accepta ser inhabilitat pel 'cas Down'

Vuit mesos de suspensió, després de reconèixer ahir els fets davant de la jutge

Down Lleida va acudir a Fiscalia pel veto als seus usuaris.

Down Lleida va acudir a Fiscalia pel veto als seus usuaris.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’amo del pub Fissure de Lleida serà condemnat presumiblement a vuit mesos d’inhabilitació professional pel veto del local a catorze joves amb síndrome de Down el mes d’abril passat. La pena per un delicte de discriminació es formalitzarà el proper dia 27 en un judici ràpid després que aquest dijous el propietari declarés com a imputat davant del jutjat d’Instrucció número 3 de Lleida, reconegués els fets i lamentés el que havia succeït.

Això va propiciar que fiscalia i defensa arribessin a un acord pel qual el Ministeri Públic sol·licitarà una pena d’un any d’inhabilitació professional que, com la Llei d’Enjudiciament Criminal estableix per a aquest tipus de casos (quan l’acusat reconeix els fets en fase d’instrucció), el jutge rebaixarà en una tercera part, per la qual cosa finalment serà condemnat a vuit mesos d’inhabilitació. La condemna no comportarà ni el tancament del local ni una sanció econòmica. A València, en un cas similar, la pena va ser semblant.

La sentència per a l’amo del local no comportarà ni sanció econòmica ni el tancament del pub

L’advocat del propietari, Francesc Sapena, va explicar a la sortida dels jutjats que “el sentit de la responsabilitat del pub fa que acceptem la pena acordada amb el Ministeri Fiscal, en el seu grau mínim, que no es quedi sense sanció i fins i tot serveixi d’exemple perquè no es torni a repetir”. El lletrat també va voler afegir que “ha sigut un contrasentit perquè aquest local sempre deixava entrar als usuaris de Down, és inexplicable el que va succeir”.

El veto d’aquest local de la Zona Alta es va produir el dia 7 d’abril quan va impedir l’accés a 14 joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, que anaven acompanyats de tres tècnics. Un dels monitors va entrar-hi sense problemes, però quan ho van voler fer tots se’ls va vetar. Una setmana abans tampoc van poder entrar-hi per una suposada festa privada.

L’entitat, satisfeta perquè ha sensibilitzat la societat La presidenta de Down Lleida, Pilar Sanjuan, es va mostrar aquest dijous satisfeta amb el final del procés judicial que ha seguit la denúncia que van presentar contra el pub Fissure per discriminació. “Està clar que ha servit per donar visibilitat al col·lectiu de persones amb discapacitat, en concret amb síndrome de Down, i per sensibilitzar la societat i remoure consciències”, va apuntar la presidenta de l’entitat lleidatana. “Nosaltres buscàvem que no tornés a passar una cosa així i, si la justícia creu que aquesta mesura és la millor, nosaltres ho respectem”, va afirmar Sanjuan. Per la seua part, la consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Dolors Bassa, mantindrà avui a la tarda una trobada amb els joves de Down Lleida. Al fer-se públic el cas, Bassa es va comprometre a sortir de festa amb les persones que van patir la discriminació.

tracking