SEGRE

Set de cada deu dones amb càncer de mama conserven el pit després de cirurgia

Un llaç solidari contra el càncer de mama.

Set de cada deu dones amb càncer de mama conserven el pit després de cirurgiaJaume Barrull

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set de cada deu dones amb càncer de mama conserven el pit després de la cirurgia, segons les dades del Grup Espanyol d’Investigació de Càncer de Mama (GEICAM), que aposta per un abordatge personalitzat i multidisciplinari del tumor i per cirurgies menys agressives, que garanteixen la mateixa supervivència. "Els càncers més agressius no són curats per una cirurgia més agressiva, sinó per un millor tractament", ha assegurat Jose E. Ales, membre del Comitè Organitzador de RAGMA17, la reunió d’actualització multidisciplinària de referència a Espanya sobre aquesta malaltia, que aquest divendres comença a Madrid.

En el trobada participa la cirurgiana Julia Giménez, de l’Institut Valencià d’Oncologia (IVO), que ha ressaltat que els programes de cibratge amb mamografia han incrementat el diagnòstic precoç, amb tumors de petita mida que permeten tractaments més conservadors, amb la mateixa supervivència.

Giménez ha recordat que fa 30 anys a totes les dones diagnosticades se’ls extirpava la mama i ara, cada vegada es fan cirurgies menys agressives, la qual cosa causa menys seqüeles físiques i psicològiques, ja que s’extreu el teixit tumoral amb marges adequats, conservat l’estètica de la mama, i, posteriorment, es tracta amb radioteràpia. Ha destacat la importància de parlar amb la pacient i donar-li totes les explicacions i ha dit que en el cas que calgui fer una mastectomia "cal oferir en la mateixa consulta la reconstrucció".

Aquesta es pot efectuar en la mateixa intervenció o de forma diferida -en acabar els tractaments ajudants- i pot efectuar-se amb implants protètics, teixit de la mateixa pacient o la combinació d’ambdós. A més, la cirurgiana s’ha mostrat també partidària de reduir el tumor abans de la intervenció amb quimioteràpia per poder aplicar una cirurgia conservadora, tant en mama com a axil·la.

En aquest sentit, la doctora Mónica Morrow, de l’Hospital Sloan dels Estats Units ha subratllat la importància de determinar si el tumor ha arribat als ganglis de l’axil·la per triar el tractament adequat i evitar una cirurgia innecessària. Per a això és imprescindible "estudiar de forma rutinària el gangli sentinella, el primer al qual s’estendria el tumor de mama en la seua progressió a la resta de l’organisme a través del sistema limfàtic". Així, en el cas que l’estudi "no reveli la presència de cèl·lules tumorals, s’evitarà el buidament axil·lar, i amb això les seqüeles associades, com és la inflamació del braç. A més, s’ha decantat per no extirpar tots els ganglis de l’axil·la si el sentinella està afectat, perquè "no es tradueix en una millora de la supervivència i el risc de recaiguda és molt baix".

Els experts aprofitaran la cita de Madrid per abordar la cirurgia preventiva de la mama, recomanada per a les dones sanes amb alt risc de mutacions, per a les quals tenen alt risc histològic en biòpsies de mames prèvies, les que ja han patit un càncer de mama o a les quals es detecta posteriorment una mutació genètica. En aquests casos es practica una mastectomia total, que pot reduir el risc de patir la malaltia en un 90-95 %, encara que la doctora Giménez ha advertit que no l’elimina per complet, ja que continua quedant teixit mamari.

I els experts també aprofitaran la reunió per demandar una Llei de Mecenatge per poder continuar investigant, com ha explicat, Pedro Sánchez Rovira, del Comitè Organitzador de RAGMA 2017, que ha indicat que Geicam reuneix 800 professionals, de 180 hospitals, que han realitzat més de 100 assajos clínics amb la participació de 146.000 dones.

tracking