SEGRE

ENVELLIMENT

Les morts a Lleida per demències senils es tripliquen des del 1999

Passen de 154 morts llavors a 441 el 2015 i ja suposen el 10% de la mortalitat

Una taula informativa de l'associació de familiars de malalts d'Alzheimer de Lleida.

Les morts a Lleida per Alzheimer i altres demències es tripliquen des del 1999Segre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’envelliment de la població ha provocat que les morts per demències senils a les comarques lleidatanes s’hagin multiplicat per tres en menys de dos dècades. El 1999 van morir per aquesta causa 154 lleidatans i el 2015 ja ho van fer 441, la meitat dels quals per Alzheimer. Aquestes patologies estan ja darrere del 10% de la mortalitat.

Les morts per demències senils, fonamentalment per Alzheimer, s’han disparat en els últims anys a les comarques lleidatanes, fonamentalment per l’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida.

Segons dades de l’institut Nacional d’Estadística (INE), des del 1999 pràcticament s’han triplicat aquest tipus de morts a la província, al passar dels 154 lleidatans que van morir llavors per aquest motiu als 441 que es van registrar el 2015, l’últim any del qual es tenen dades de mortalitat per causes.

A més, els trastorns mentals senils i presenils s’han convertit ja en una de les principals causes de mortalitat a la demarcació, ja que el 2015 se’ls van atribuir el 10% de les més de 4.000 morts que es van registrar en total. En canvi, el 1999 no representaven ni un 4%.

Quant al perfil dels morts per aquesta causa, l’Alzheimer continua sent la demència majoritària. Concretament, de les 441 persones que van morir el 2015 a Ponent per aquesta raó, 220, la meitat, patien Alzheimer, una malaltia de la qual cada any es diagnostiquen a Ponent uns 400 nous casos i que ja afecta més de 8.000 habitants de la província de Lleida.

Set de cada deu morts per aquesta causa a Ponent eren dones i la meitat tenien Alzheimer

A més, les demències senils i presenils segueixen sent una patologia majoritàriament femenina i així ho posen també de manifest les xifres de l’INE. Segons el seu últim estudi sobre la mortalitat per causes, gairebé el 70% dels lleidatans morts el 2015 per alguna d’aquestes patologies neurodegeneratives eren dones, un percentatge que pràcticament no ha variat en les últimes dos dècades.

L’explicació principal a aquest espectacular augment de les morts per demències, a les comarques lleidatanes i en el conjunt de Catalunya, no és cap altra, segons els experts, que una regla de tres en la qual a més població envellida, més possibilitats que apareguin malalties neurodegeneratives i, per tant, més morts relacionades amb aquest tipus de malalties, en especial, l’Alzheimer.

De fet, es calcula que tan sols un 5% de les persones que tenen entre 70 i 80 anys estan afectades per algun grau d’aquestes patologies, mentre que aquest percentatge es dispara fins al 20% a partir dels 80 anys i supera el 35% en els ancians de més de 90.

A més a més, fa anys els experts ja preveien que, sense un medicament o teràpia que les freni, com continua ocorrent en l’actualitat, aquestes patologies podrien experimentar en les pròximes dècades un boom com a causa de mort i també de discapacitat.

A tot plegat caldria sumar-hi, no obstant, que cada vegada els registres de mortalitat milloren i cada cop són més rigorosos amb les causes de la mort. Tanmateix, la xifra exacta podria ser encara més elevada, atès que en moltes ocasions se certifica la defunció per un altre motiu que, en la majoria dels casos, sol ser una conseqüència de la demència senil que pateix el pacient.

Alzheimer Lleida Catala

Alzheimer Lleida Catala

tracking