SEGRE

Ser homosexual és delicte a 72 països i en 8 es castiga amb pena de mort

Espanya figura entre els països més avançats del món quant al reconeixement i la protecció dels drets dels homosexuals

Manifestació descentralitzada de la Comissió Unitària 28-J per a l'alliberament lesbià, gai, transsexual, bisexual i intersexual

Manifestació LGTBI a Lleida 2017Oscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al món hi ha 72 països que criminalitzen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe i fins i tot ser gai o lesbiana pot costar la vida en 8 d’ells. Segons l’últim informe "Homofòbia d’Estat", de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transsexuals i Intersexuals (ILGA, per les seues sigles en anglès), la protecció i el reconeixement als homosexuals està present als països del nord d’Amèrica i alguns del Sud, Austràlia i la major part d’Europa.

En canvi, la criminalització a aquests col·lectius s’estén per bona part d’Europa de l’Est, tot Àsia, l’Àfrica -a excepció de Sud-àfrica, les Seychelles i Cap Verd-, i part d’Amèrica Central i Amèrica del Sud.

En total, els actes sexuals entre persones adultes del mateix sexe en privat són legals -bé perquè han estat despenalitzats o perquè mai no van ser criminalitzats- en 124 estats (122 membres de les Nacions Unides, més Taiwan i Kosovo), en tant que es consideren delicte en 72.

En molts llocs, a més, els homosexuals, encara que no són perseguits per la llei, si són objecte de rebuig social, discriminació i fins i tot assetjament.

Entre els països que reconeixen els drets dels homosexuals només nou contemplen específicament la no discriminació per raons d’orientació sexual a les seues constitucions i únicament tres -Brasil, Equador i Malta- prohibeixen les denominades teràpies de conversió, tractaments que pretenen "reconduir" l’orientació sexual.

En realitat, la major part dels països del món no tenen una normativa que protegeixi els drets dels homosexuals, encara que en els últims anys s’han registrat avenços significatius.

Existeixen, per exemple, 72 països que han aprovat lleis per garantir la no discriminació en entorns de treball|feina i 43 que compten amb lleis contra els delictes d’odi.

Les parelles del mateix sexe poden contreure avui matrimoni en 22 estats i n’hi ha uns altres 28 que admeten les unions civils, sense denominar-les matrimoni, però amb drets similars. A més, 26 estats tenen lleis d’adopció conjunta -Àustria, Finlàndia i alguns territoris d’Austràlia han incorporat aquests drets a la seua legislació l’últim any-; i uns altres 27 permeten adoptar quan el fill ho és d’un dels membres de la parella.

Per contra, en l’altre extrem, se situen un important nombre de països en els quals els homosexuals es veuen obligats a ocultar la seua orientació sexual, veuen delmats els seus drets, són empresonats o fins i tot, poden ser condemnats a mort.

L’ILGA comptabilitza 22 estats que tenen lleis que impedeixen la promoció o expressió pública de realitats sobre relacions entre persones del mateix sexe; i 25 que impedeixen o posen barreres a la creació d’organitzacions defensores dels drets gais als seus territoris.

Encara hi ha 72 països -un terç dels que integren l’ONU- que criminalitzen l’activitat sexual entre persones del mateix sexe (en 45 d’ells la llei s’aplica tant a dones com a homes). La pena de mort per a les relacions homosexuals és vigent en vuit estats: L’Iran, l’Aràbia Saudi, el Iemen i el Sudan l’apliquen a tot el territori; Somàlia i Nigèria, en algunes províncies; i l’organització terrorista Estat Islàmic castiga amb la mort a aquestes minories sexuals als territoris que controla al nord de Síria i el nord-oest de l’Iraq. En uns altres cinc països -Pakistan, Afganistan, Emiratos Árabes Unidos, Qatar i Mauritània- la pena de mort està tècnicament permesa per una interpretació de la llei islàmica (Xaria), encara que no s’aplica.

En altres llocs com Uganda, Zàmbia, Tanzània, l’Índia, les Barbados o Guyana les relacions homosexuals es castiguen amb penes que van des dels 14 anys de presó fins la cadena perpètua. I en països del nord de l’Àfrica com Líbia, Algèria o el Marroc, les lleis contemplen penes d’entre tres i set anys de presó. Amb l’expansió de l’Estat Islàmic, a més, han proliferat les lleis de moralitat o propaganda, que tenen una base religiosa i existeixen ja en, almenys, 19 estats.

L’informe de l’ILGA esmenta també les informacions, publicades l’abril d’aquest any, sobre la persecució i assassinat d’homosexuals en la república russa de Txetxènia, de majoria musulmana.

Pel que respecta a Espanya, figura entre els països més avançats del món quant al reconeixement i la protecció dels drets dels homosexuals, encara que ha retrocedit fins el novè lloc en l’últim rànquing europeu sobre la situació dels drets del col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI), situant-se per darrere de Malta, Noruega, Regne Unit, Bèlgica, França, Dinamarca, Finlàndia i Portugal.

Espanya permet els matrimonis i adopcions per part de parelles del mateix sexe, i aplica lleis contra els delictes d’odi o de discriminació a la feina; encara que no és entre els que han prohibit les "teràpies de conversió" per a homosexuals.

tracking