SEGRE

ONADA DE CALOR

A classe amb banyador o ventilador

Alguns col·legis prenen mesures per mitigar la calor com remullar els alumnes || Ensenyament es planteja avançar una hora la jornada lectiva si es repeteix aquesta situació el curs que ve

.

A classe amb banyador o ventilador

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La calor de ple estiu que fueteja Lleida ha obligat alguns col·legis a prendre mesures per intentar mitigar les altes temperatures que alumnes i professors pateixen a l’interior de les aules, que arriba a superar els 35 graus, quan la normativa fixa en 27 el límit màxim.

“Hem portat ventiladors de casa per posar-los a les aules, els nens porten la seua botella d’aigua, hem fet ventalls i al matí obrim finestres i portes perquè es generi corrent. A més, vam demanar als pares d’alumnes d’educació infantil que els posessin banyador i a les onze fem jocs d’aigua i els remullem amb una mànega”, va explicar la directora del Frederic Godàs, María José Castelló.

“Tot plegat ajuda una mica a suportar la calor, però la veritat és que els edificis no estan preparats. A les deu del matí a la planta baixa ja estem a 31 graus i a la primera, a 32”, va apuntar. Així mateix, va dir que intenten no programar activitats que requereixin exercici. “En les que han d’estar una estona drets, com a cant coral, un alumne es va indisposar i van haver de venir-lo a buscar”, va assenyalar.

Altres centres també van denunciar altes temperatures a les aules, que van arribar a 35,5 graus. El delegat d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, va dir que es tracta d’una “situació excepcional” i va afirmar que de cara al curs vinent estudiaran instal·lar cortines en alguns i fins i tot es planteja avançar una hora l’inici de la jornada lectiva (a les 8 del matí), per acabar així una hora abans. “No es pot fer d’un dia per l’altre, però es podria parlar” per implantar aquest horari si es repeteix una onada de calor, va indicar.

Tal com va publicar aquest diari, la normativa sobre seguretat i salut determina els 27 graus com a límit màxim per als llocs de treball sedentaris i el sindicat USTEC-STEs va instar els centres que notifiquessin aquesta situació a prevenció de riscos laborals.

Així mateix, CCOO, Aspepc i UGT van presentar escrits a Ensenyament reclamant mesures. A Andalusia, la conselleria d’Educació insta els centres a considerar “justificada” la falta d’assistència d’alumnes aquests últims dies per l’onada de calor.

La calor no remet i també perjudica les activitats ramaderes Lleida va registrar aquest dilluns les temperatures màximes de Catalunya, amb 36,3 graus a la capital; 35,4 a Tremp, 35 a Mollerussa i 34,9 a Oliana. Per avui es preveuen 37 graus a Lleida ciutat i 38 per demà. La calor afecta també les activitats ramaderes. En granges es col·loquen màquines humidificadores d’aigua que fan abaixar la temperatura i milloren la ventilació. Així mateix, amb la calor les gallines mengen menys, beuen més i posen entre un 10 i un 15 per cent menys d’ous, que també són de pitjor qualitat. Els porcs també mengen menys i no es produeixen tants quilos de carn.

Alumnes d’educació infantil del col·legi Frederic Godàs, ahir en banyador a causa de l’onada de calor.

Alumnes d’educació infantil del col·legi Frederic Godàs, ahir en banyador a causa de l’onada de calor.ÒSCAR MIRÓN

tracking