SEGRE

SALUT

Gran ajuda per als diabètics

El Govern finançarà els mesuradors continus de glucosa, dispositius pensats per als de tipus 1, uns 5.000 a Lleida || Poden suposar una inversió de 1.300 euros i una despesa mensual de 250

Gran ajuda per als diabètics

Gran ajuda per als diabèticsITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Català de la Salut començarà a finançar als diabètics a partir de l’últim trimestre d’aquest any els mesuradors continus de glucosa, indicats per als pacients de tipus 1 (que necessiten injectar-se insulina), uns 5.000 a les comarques lleidatanes.

Aquests aparells suposen una important millora per a aquestes persones, ja que, encara que no elimina, sí que redueix el nombre de punxades per saber el nivell de sucre en sang (en necessiten entre sis i set diàries) i ofereix un millor control de la malaltia, la qual cosa redueix les complicacions. “El benefici autèntic és que aporta qualitat de vida i dóna resultats en salut”, explica en declaracions a aquest diari Rosa Vidal, tècnica de l’àrea d’atenció sanitària del CatSalut.

Tanmateix, actualment, els pacients que opten per aquests mesuradors han d’assumir una important despesa. El tipus més econòmic, conegut com a flash i que no compta amb alarmes que avisen la persona, sinó que és aquesta la que l’ha d’activar per conèixer els nivells, suposa 60 euros cada catorze dies.

L’altra tipologia, els sistemes de monitoratge continu real, aporten moltes més dades i sí que inclouen les alarmes (un gran avenç en el cas dels nens diabètics), però comporten una inversió inicial de fins a 1.300 euros i una despesa mensual d’entre 150 i 250 euros.

“Tots els pacients utilitzen les tires i només qui s’ho pot permetre té monitoratge. És una reivindicació perquè un pacient ben controlat no té complicacions i això redueix la despesa sanitària”, apunta el lleidatà Francesc Fernández Barqué, president de l’Associació de Diabètics de Catalunya i coordinador de la delegació a Lleida, província en la qual hi ha uns 40.000 diabètics, el 90% de tipus 2, que no necessiten controlar contínuament la glucosa al no ser insulinodependents.

Catalunya serà una de les primeres comunitats a finançar aquests mesuradors. Es farà de forma progressiva i s’iniciarà a finals d’any amb un primer grup de pacients, que es decidirà en funció de criteris mèdics encara per determinar. “L’objectiu del programa és acabar arribant a tots els pacients de tipus 1”, assegura Vidal.

dades

  • 40.000 diabètics a Lleida. La diabetis afecta més de l’11% de la població, la qual cosa representa a Ponent unes 40.000 persones. El 90% són de tipus 2.
  • 5.000 de tipus 1. El 10 per cent dels diabètics són de tipus 1, la variant que requereix injecció d’insulina i controls dels nivells de glucosa.
  • 1.300 euros. El més car dels dos tipus de mesuradors continus suposa una inversió inicial de 1.300 euros. L’altre, 60 euros cada catorze dies.
  • 250 euros. A més, a la inversió inicial del mesurador continu s’hi ha de sumar una despesa mensual que de mitjana se situa entre 150 i 250 euros.

«Aquest aparell és una assegurança de vida» Vanessa i Dario. Lleida. Diabètics tipus 1 Vanessa Guijarro, diabètica de tipus 1 des dels set anys, i el seu fill Darío, que va debutar en la mateixa malaltia quan només en tenia dos (avui ja ha complert els set), utilitzen un sistema de monitoratge continu per controlar els nivells de glucosa. Hi compten des del 2014 i el 2013 respectivament i, encara que va suposar una inversió important i una despesa cada mes, no canviarien per res del món la tranquil·litat que els dóna aquest aparell. “És un bon control sense necessitat de massacrar-te a punxades, encara que no les eviti totes. Per als nens és fantàstic i en el meu cas, que pateixo hipoglucèmies asimptomàtiques, és vital”, explica Vanessa, veïna del camí de Marimunt i que, malgrat la malaltia, ha participat en una expedició al camp base de l’Everest i ha coronat el Kilimanjaro. “Et dóna informació cada cinc minuts de com estàs i, a més, també ofereix un pronòstic, la qual cosa et permet anticipar-te al que passarà”, assegura Vanessa. En el cas del seu fill Darío, van ser els metges de la Vall d’Hebron els que li van recomanar l’ús d’aquest aparell. En el seu ho va decidir després de patir una hipoglucèmia de la qual no va tenir cap símptoma. “Per a mi és una assegurança de vida perquè no noto res quan els nivells no estan bé”, explica aquesta lleidatana, mare de tres fills, que es mostra encantada amb la idea que el departament de Salut financïi aquesta mena d’aparells. “És fantàstic. Jo tinc la sort de poder pagar-me’l, però segur que hi ha malalts que no i això no pot ser. Quan es van subvencionar les tires va ser un gran pas, però si hi ha tecnologia s’ha d’aprofitar”, afegeix Vanessa.

tracking