SEGRE

L'oli d'oliva ajuda a prevenir la malaltia d'Alzheimer, segons un estudi

La gent que viu a la zona del mar Mediterrani té una menor incidència de malalties cardiovasculars i de malaltia d’Alzheimer

Oli d'oliva en un supermercat.

L'oli d'oliva ajuda a prevenir la malaltia d'Alzheimer, segons un estudiEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dieta que inclogui oli d’oliva extra verge pot preservar la memòria i ajudar a prevenir la malaltia d’Alzheimer, assegura un estudi difós aquest dimecres. La investigació, realitzada per científics de la facultat de Medicina de la Universitat Temple, mostra que el consum d’aquest producte típic de la dieta mediterrània redueix en els ratolins la formació de proteïnes beta-amiloides i de cabdells neurofibril·lars, dos indicadors típics de la malaltia. "Vam fer aquest estudi perquè seguim la literatura que ha mostrat que la gent que viu a la zona del mar Mediterrani té una menor incidència de malalties cardiovasculars i de malaltia d’Alzheimer", va dir a Efe Domenico Praticò, un dels investigadors que va realitzar aquest treball. "El que realment fa una diferència és que la gent d’aquesta zona consumeix diàriament oli d’oliva extra verge", va assegurar l’expert.

Per dur a terme aquesta investigació, els científics van treballar amb un model animal, amb ratolins que reprodueixen tots els aspectes de la malaltia. "Quan aquests animals envelleixen desenvolupen problemes de memòria i d’aprenentatge", va explicar Praticò.

Els investigadors van treballar amb dos grups d’animals, un que menjava la dieta normal d’un ratolí i un altre que també rebia oli d’oliva en una quantitat comparable a què consumiria un ésser humà. "Vam començar això quan tenien sis mesos de vida, un moment en què no tenen la malaltia encara. Els seguim fins que van assolir els 12 mesos, que equivaldrien a uns 65 anys en els éssers humans," va relatar Praticò.

En primer lloc, van notar que els ratolins que havien consumit l’oli d’oliva tenien un estat de la seua memòria fins un 40 per cent millor que els de l’altre grup. En el cas de l’aprenentatge de tasques, també van observar que els que havien consumit el producte eren més ràpids en aprendre i podien recordar els detalls de les tasques, una cosa que l’altre grup no podia fer.

El pas següent va ser observar el cervell dels ratolins, per saber com l’oli d’oliva havia pogut aconseguir aquest canvi.

"Comencem a buscar la patologia clàssica que es troba en la malaltia d’Alzheimer. Busquem proteïnes beta-amiloides i cabdells neurofibril·lars", va puntualitzar Praticò.

Així van veure que els animals que havien consumit l’oli d’oliva presentaven "una dràstica reducció en la quantitat" d’aquests indicadors i els seus cervells eren "més nets". "Això és molt emocionant, perquè l’oli d’oliva extra verge, com a element natural, podria ser utilitzat per activar el mecanisme d’autofagia", va afirmar Praticò amb referència al procés pel qual les cèl·lules "reciclen" les toxines i els rebutjos interns. "L’autofagia es veu restringida en la malaltia d’Alzheimer i per això és molt emocionant", va agregar.

Segons Praticò, els investigadors ara tenen evidències científiques que l’oli d’oliva pot utilitzar-se per prevenir la malaltia, però encara falta saber quina incidència pot tenir en els pacients que ja la tenen.

Per això, aquests científics han començat un nou estudi amb ratolins que ja tenen la presència dels indicadors, per saber si l’oli també pot ser considerat com una teràpia. A més, Praticò espera començar aviat amb les proves clíniques en els éssers humans, doncs l’oli d’oliva extra verge "és un producte natural i no és tòxic".

tracking