SEGRE

Troben restes de 17 soldats en la primera fossa de la Guerra Civil exhumada, al Pallars Jussà

A Figuerola d’Orcau, i correspondrien a militars morts al front del Pallars

Restes a la primera fossa de la Guerra Civil exhumada.

Troben restes de 17 persones en la primera fossa de la Guerra Civil exhumadaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat aquest dimecres la primera fossa exhumada de la Guerra Civil a Figuerola d'Orcau (Pallars Jussà) i la primera prevista en el Pla de fosses 2017-2018.

A la fossa, ubicada a l’exterior del cementiri del municipi, s’hi han trobat restes de 17 individus arrenglerats i elements d’indumentària militar, per la qual cosa les primeres evidències posen de manifest que es tracta de soldats.

El conseller ha manifestat avui a Figuerola d’Orcau en referència a l’exhumació de la primera fossa que “sabem que no podem fer en poc temps tot allò que s’hauria d’haver fet durant anys” i ha afegit que “comencem ara però ho fem convençuts d’arribar fins al final” i que “el camí que ara iniciem ens condueix cap a la normalitat del estats sans, respectuosos amb el passat i amb el present”.

Romeva ha afegit que “calia mirar de cara la memòria col·lectiva i actuar amb dignitat” i ha declarat que “no hi pot haver ni justícia ni democràcia mentre encara quedin cossos anònims amagats en fosses desconegudes”.

Romeva ha recordat que precisament a Figuerola d’Orcau va ser on es va presentar el Pla de fosses i que durant aquests mesos “s’ha estat treballant en la localització i la documentació de 129 fosses noves, i en la recollida en superfície de les restes humanes que corresponen, com a mínim, a 30 persones”.

Les restes exhumades a la fossa de Figuerola d’Orcau s’analitzaran genèticament i s’incorporaran en la base de dades de perfils genètics de restes òssies. Les dades genètiques s’encreuaran amb els perfils genètics dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme recollides a través del Programa d’Identificació Genètica impulsat pel Govern.

A la fossa exhumada a Figuerola d’Orcau s’hi han trobat també altres objectes com un casc, una pinta, cartutxeres, sivelles o un tinter. D’acord amb les dades històriques, els individus podrien correspondre a soldats d’ambdós bàndols que van morir a les proximitats de Figuerola d’Orcau en els combats d’abril o maig del 1938.

El maig del 1938 la línia del front del Pallars es va situar a Figuerola d’Orcau. Durant els dies que van durar els combats es va produir un alt nombre de baixes d’ambdós bàndols i alguns cossos van ser enterrats a l’exterior del cementiri.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat la fossa de

Troben restes de 17 persones en la primera fossa de la Guerra Civil exhumadaGeneralitat de Catalunya

tracking