SEGRE

SALUT

Sanitat universalitzarà el tractament de l'hepatitis C

Des del 2015 s’han tractat més de 76.000 pacients || Associacions mèdiques ho qualifiquen de “pas endavant”

La ministra Dolors Montserrat.

La ministra Dolors Montserrat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i els consellers autonòmics van acordar aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial de Salut ampliar el pla contra l’hepatitis C, que suposa universalitzar el tractament per a tots els pacients, encara que no es va parlar d’un finançament específic, tal com demanaven les autonomies.

Montserrat va explicar aquest dimecres que no es pot “crear un finançament específic per a cada medicament” i va afirmar que en l’hepatitis C “s’han reduït els preus deu vegades i ara el tractament costa el mateix que fa deu anys i llavors no tenia la mateixa eficàcia”.

Des del 2015, quan es va aprovar el Pla Nacional contra aquesta malaltia, que ara s’ha prorrogat fins al 2020 per tractar els pacients amb fibrosis més lleus amb nous fàrmacs, s’han tractat a Espanya més de 76.000 pacients amb aquests medicaments, que aconsegueixen eliminar el virus en més del 90% dels casos, i fins al febrer d’aquest any hi havia més de 60.000 pacients diagnosticats pendents de tractament.

A més, l’ampliació del pla també inclou l’aprovació de dos nous medicaments contra el virus, segons va avançar la ministra, que en canvi va reconèixer que de moment “no inclou el cribratge” ja que encara s’estudia com es du a terme i fins a final d’any no prendran una decisió en aquest sentit.

Segons la ministra, Espanya és “el país d’Europa que més pacients ha tractat fins ara”. Per això, va insistir que l’important és abordar el problema de finançament de la sanitat i fins i tot es va comprometre a convocar un Consell Interterritorial monogràfic sobre el tema quan els consellers autonòmics d’Hisenda concloguin els seus treballs sobre aquesta qüestió, iniciats després dels acords de la Conferència de Presidents Autonòmics celebrada el mes de gener.

Per la seua banda, l’Aliança per a l’Eliminació de les Hepatitis Víriques, que integra set associacions mèdiques i de pacients nacionals, va afirmar que es tracta d’un “gran pas endavant”.

tracking