SEGRE

RENDES

Un de cada tres lleidatans assalariats vivia en la pobresa el 2014

Segons un estudi publicat per la UdL

Una persona buscant en un contenidor.

Una persona buscant en un contenidor.DANI VÁZQUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El percentatge de lleidatans assalariats que el 2014 vivien per sota del llindar de la pobresa era del 33,93%, més de tres punts percentuals respecte al 2008, segons constata La pobresa a Lleida: l’impacte de la crisi sobre les rendes salarials i les pensions, dels professors de la UdL Joan Pere Enciso, Rafael Allepuz i Xavier Pelegrí.

Aquest llibre, que analitza com la crisi ha afectat els ingressos de les persones assalariades, les aturades amb prestacions, els pensionistes i els que reben la renda mínima d’inserció, a partir de dades de l’Institut Nacional d’Estadística i de l’Agència Tributària entre el 2008 i el 2014, conclou que la societat lleidatana s’ha empobrit a un ritme superior al del conjunt català i espanyol.

L’alcalde de Lleida va qüestionar aquest dilluns l’estudi i va afirmar que Lleida ha aguantat la crisi

La renda familiar bruta disponible per habitant es va reduir a Lleida un 23,18% entre el 2008 i el 2012. Entre les causes més importants, s’esmenten la reducció del nombre de persones ocupades en un 10,82%, el procés de devaluació salarial (12,48%), que entre els menors de 25 anys arriba al 40%, així com de les pensions i de les prestacions d’atur.

El 60% dels pensionistes, expliquen els autors, rebien una pensió per sota de la mitjana catalana i espanyola, i els ingressos de les persones sense feina amb prestacions es van reduir un 20% entre el 2010 i el 2014.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va mostrar aquest dilluns sorprès al conèixer els resultats d’aquest estudi i el va qüestionar. Segons Ros, els últims informes de la conjuntura econòmica apunten que la demarcació de Lleida és la que millor ha resistit els efectes de la crisi. A més, va recordar que és la quarta província d’Espanya i primera de Catalunya amb menys atur.

tracking