SEGRE

HISTÒRIA

Imatges perdudes per il·lustrar la Guerra Civil

Arranca a Alcoletge el curs ‘El periodisme i la Guerra Civil: informació o propaganda’ amb 27 inscrits || L’objectiu és reflexionar i debatre com van analitzar els fets els professionals de la informació de l’època

L’exposició també està oberta a tots els públics.

L’exposició també està oberta a tots els públics.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El curs El periodisme i la Guerra Civil: informació o propaganda, que organitzen l’ajuntament d’Alcoletge i la Universitat de Lleida, en el marc de la Universitat d’Estiu, es va posar aquest dijous en marxa al Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró d’Alcoletge amb 27 alumnes inscrits. L’activitat, que s’allargarà fins demà dissabte, 8 de juliol, se centra en la funció que van exercir els periodistes durant el conflicte bèl·lic al front del Segre.

La intenció és, segons l’alcaldessa d’Alcoletge, Lluïsa Prat, “donar a conèixer fets poc coneguts de la guerra, reflexionar, analitzar i debatre sobre el punt de vista” que van adoptar els periodistes en un període en el qual la censura era quotidiana i existia el dubte de si des de les trinxeres s’enviava informació o propaganda.

Precisament la fotografia és una de les eines que han permès descobrir els secrets que amagava la Guerra Civil. En el mateix centre de la localitat, i com a part del mateix curs, es troba l’exposició del català Francesc Boix, conegut com el fotògraf de la 30a Divisió, que va immortalitzar des de dins, càmera en mà i tret a tret, com es va desenvolupar la contesa a la zona del riu Segre i l’Ebre entre el 1938 i el 1939. La seua intenció era aportar una mirada íntima de la guerra a través d’imatges perdudes fins fa escassament tres anys.

En l’acte inaugural del curs, van participar la periodista local Pilar Palau; el geòleg i historiador Pol Galitó, que va oferir una xarrada sobre periodistes durant el conflicte, i Jordi Verdú, que va explicar els estralls de la guerra al municipi.

les claus

  • Exposició. L’exposició de Francesc Boix estarà a Alcoletge fins dimecres vinent, 12 de juliol, i la visita és oberta a tots els públics.
  • Taula redona. Avui divendres, a les 17.00 hores, se celebrarà un col·loqui entre periodistes sobre la censura als mitjans. Hi participaran Magda Ballester, Jordi Borda, Juan Cal (director executiu de SEGRE), Pol Galitó, Àlvar Llobet i Josep Ribé.
  • La dona a la guerra. Antonieta Jarne oferirà avui, des de les 11.30 hores, una xarrada sobre el paper que van mantenir les dones a la Guerra Civil.
  • Recreació. Demà acabarà el curs amb recreacions històriques de la batalla del Segre al tossal dels Morts i a les trinxeres d’Alcoletge a les 19.00 h. 
tracking