SEGRE

RELIGIÓ

A voltes amb el gluten a l'església

Parròquies lleidatanes reparteixen hòsties amb midó de blat, però aptes per a celíacs || L’entitat catalana d’intolerants les ofereix de patata, ‘invàlides’ per al Vaticà, i canviarà de proveïdor

Joan Pujol, rector de Balaguer, ahir, amb les hòsties aptes per a celíacs (vegeu el detall a l’altra imatge).

Joan Pujol, rector de Balaguer, ahir, amb les hòsties aptes per a celíacs (vegeu el detall a l’altra imatge).ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La circular que el papa ha enviat als bisbes per recordar-los que les hòsties sense gens de gluten no són vàlides per a l’eucaristia (vegeu SEGRE d’aquest dijous) ha tornat a posar d’actualitat una normativa que el Vaticà va emetre la dècada dels 90, però que en aquests anys no ha causat més problemes als feligresos celíacs.

Almenys a les comarques lleidatanes, segons van confirmar aquest dijous tant rectors consultats per aquest diari com des de la delegació a Lleida de l’Associació de Celíacs de Catalunya. I és que a Ponent catòlics intolerants combreguen gràcies que moltes parròquies (cada una decideix on i quin tipus d’hòsties compra) els ofereixen, sota petició prèvia, hòsties aptes per a celíacs, fetes a base de midó de blat, ingredient indispensable per al Vaticà, però amb un contingut en gluten inferior a les 20 parts per milió, un nivell segur per als afectats.

És el cas de la de Montgai o la de Balaguer, on compten, en aquesta última, amb dos feligresos celíacs, a més d’un altre nen que acaba de fer la comunió. “Les compro a l’Apostolat Litúrgic de Barcelona i mai he tingut cap problema. Jo ja conec els fidels i normalment vénen al final de la missa a combregar”, explica Joan Pujol, cura de la capital de la Noguera.

Tampoc han tingut problemes a la delegació a Lleida de l’Associació de Celíacs de Catalunya, malgrat que les hòsties que distribueixen entre els socis estan fetes a base de fècula de patata i són, per tant, invàlides per al Vaticà. “Cada any vénen una desena de persones a buscar-les i sé que no han tingut cap problema perquè fossin utilitzades en parròquies com Bell-lloc, Alcarràs, Vinaixa o Golmés”, apunta Loli Felipe, delegada a Lleida de l’entitat.

No obstant, des de l’associació de Barcelona van explicar que buscaran un nou proveïdor que les fabriqui amb midó de blat. “No tenim constància que els capellans hagin tingut problemes a beneir les que tenim, però amb el recordatori que ha fet el Vaticà pot ser que ara siguin més estrictes, així que en buscarem altres que siguin aptes”, van assegurar.

les claus

  • Combregar només amb vi. Una altra opció que tenen els feligresos celíacs de combregar és fer-ho únicament amb el vi, una opció per la qual opten alguns lleidatans intolerants.
  • La carta del Vaticà. La carta enviada pel Vaticà als bisbes recorda la normativa sobre l’elaboració del pa que es fa servir en l’eucaristia i que ha d’estar fet de blat, per la qual cosa “no és matèria vàlida l’elaborat amb altres substàncies, encara que siguin cereals”. Sí que ho són les hòsties amb la mínima quantitat de gluten per obtenir la panificació.
  • Les parròquies, autònomes. Segons van explicar les diòcesis lleidatanes, les parròquies són autònomes per decidir on i quines hòsties comprar.

Gaspar i Maria, pares de Laia, celíaca:  «És arcaic. Combregar és un simbolisme» La família de Laia Sanjuan va descobrir fa quatre anys que aquesta nena d’Alcarràs era celíaca i dos després va fer la comunió. Va ser amb una hòstia feta a base de fècula de patata que li van proporcionar des de l’Associació de Celíacs de Catalunya i el rector d’Alcarràs, on es va celebrar l’eucaristia, no hi va tenir cap inconvenient. “El capellà em va dir que ell en tenia, però jo vaig preferir portar la nostra perquè així m’assegurava que era apta”, expliquen Maria Sarle i Gaspar Sanjuán, els pares. Per evitar una possible contaminació, el sacerdot va consagrar primer l’hòstia amb gluten i, després de rentar-se les mans, va fer combregar Laia la primera amb l’hòstia de patata que portava guardada en un pastiller a part. “Llavors no vam tenir cap problema i posteriorment, quan hem anat a missa, tampoc”, explica Maria. Per a això, sempre arriba puntualment al temple i col· loca el pastiller en una punta de l’altar. “Que exigeixin que hagi de ser sense gluten em sembla arcaic i desfasat perquè combregar és un simbolisme i no haurien d’importar els ingredients”, conclouen.

Joan Pujol, rector de Balaguer, ahir, amb les hòsties aptes per a celíacs (vegeu el detall a l’altra imatge).

Joan Pujol, rector de Balaguer, ahir, amb les hòsties aptes per a celíacs (vegeu el detall a l’altra imatge).ITMAR FABREGAT

Joan Pujol, rector de Balaguer, ahir, amb les hòsties aptes per a celíacs (vegeu el detall a l’altra imatge).

Joan Pujol, rector de Balaguer, ahir, amb les hòsties aptes per a celíacs (vegeu el detall a l’altra imatge).ITMAR FABREGAT

tracking