SEGRE

ÒBITS

Mor Maryam Mirzakhani, la primera dona en guanyar el Nobel de las Matemáticas

Iranià, va morir als Estats Units als 40 anys víctima d’un càncer

Mor Maryam Mirzakhani, la primera dona en guanyar el Nobel de las Matemáticas

Mor Maryam Mirzakhani, la primera dona en guanyar el Nobel de las MatemáticasEFE/Stanford University

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La iraniana Maryam Mirzakhani, la primera dona guanyadora de la medalla Fields, considerada el premi Nobel de les Matemàtiques, va morir als Estats Units als 40 anys víctima d’un càncer.

El científic iranià Firouz Naderi, amic de la morta, va informar de la seua mort a través de diversos missatges en el seu compte de Twitter.

"Una llum s’ha apagat avui.... massa aviat. Trenca el meu cor", va escriure Naderi en un dels seus tuits sobre Mirzakhani, de qui va publicar diverses fotos i que va definir com "una ment meravellosa".

Segons la premsa iraniana, la prestigiosa matemàtica i professora de la Universitat nord-americana de Stanford patia un càncer de pit que després es va estendre als seus ossos.

Amb 37 anys, el 2014, Mirzakhani va ser guardonada amb la medalla Fields en l’obertura del Congrés Internacional de Matemàtiques (CIM) a Seül.

Mirzakhani es va convertir així en la primera dona a rebre aquest premi des que va ser instaurat el 1936 i també en la primera persona de nacionalitat iraniana que ha rebut el considerat Nobel de las Matemàtiques.

La medalla Fields premia cada quatre anys pels seus descobriments excel·lents a un màxim de quatre matemàtics menors de 40 anys i Mirzakhani va ser reconeguda pels seus "impressionants avenços en la teoria de les superfícies de Riemann i els seus espais modulars".

Nascuda el 1977, Mirzakhani va guanyar dos vegades la medalla d’or en l’Olimpíada Internacional de Matemàtiques, es va llicenciar el 1999 en la Universitat Sharif de Tecnologia de l’Iran i va obtenir un doctorat en la Universitat nord-americana d’Harvard el 2004.

Mirzakhani va treballar com a professora assistent a la Universitat de Princeton abans de passar a Stanford i entre els seus guardons figura el premi Satter 2013 de la Societat Americana de Matemàtiques.

tracking