SEGRE

SALUT

De colònies després de vèncer el càncer

Un centenar de nens i nenes d’entre 7 i 15 anys de tot Espanya gaudeixen una setmana a Salardú de mans de l’AECC || En els divuit anys de vida, el campament ha acollit 1.800 menors

Els participants a les colònies de Salardú van disfrutar dilluns d’un taller amb el DJ Uner, una de les novetats d’aquest any, en la divuitena edició.

Els participants a les colònies de Salardú van disfrutar dilluns d’un taller amb el DJ Uner, una de les novetats d’aquest any, en la divuitena edició.AECC LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Que els nens i adolescents gaudeixin de l’estiu és el principal objectiu de les famílies en aquesta època de l’any. I en el cas d’aquells que han passat per un càncer, encara ho és més. Per fer-ho possible, compten amb un espai privilegiat a l’alberg Era Garona, a Salardú, on l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), concretament les juntes de Lleida i de la Val d’Aran, celebren aquesta setmana la divuitena edició de les colònies d’estiu per a nens i nenes oncològics. En la majoria d’edat, aquestes colònies, les més multitudinàries de tot l’Estat, acullen un centenar de nens i adolescents de catorze províncies, inclosa Lleida, en l’edició amb més participació. Diumenge passat, les colònies van iniciar les activitats, fins al pròxim 23 de juliol, que busquen que els participants comparteixin les seues experiències des d’un ambient de diversió i lleure.

Dolors Zapata, coordinadora de les colònies, va explicar aquest dimarts a aquest diari que les activitats, completament gratuïtes per a les famílies, van des de tallers de manualitats fins de discjòquei i, sobretot, a l’aire lliure, com ara excursions o ràfting.

Unes colònies que són especials perquè permeten que aquests nens, de 7 a 15 anys, puguin disfrutar d’aquestes activitats adaptades a les seues necessitats i amb l’atenció d’un equip especialitzat amb més d’una vintena de professionals, entre els quals hi ha quatre pediatres oncològics, tres infermers i dos psicòlegs, a més de monitors titulats i voluntaris que col·laboren en les diferents activitats que es porten a terme.

Aquest any, nou nens s’han quedat en llista d’espera i més de la meitat que han aconseguit plaça participen per primer cop en les colònies. Segons Zapata, són activitats terapèutiques que ajuden els nens a compartir les seues experiències i a normalitzar la malaltia més enllà de l’hospital. “Les seues dificultats poden convertir-se en una virtut, si les comparteixen amb d’altres que han passat per un procés oncològic”, va assenyalar la coordinadora.

Un model d’èxit pel qual han passat més de 1.800 nens en divuit anys, que demostra el fet que dos de les monitores havien estat beneficiàries de les colònies. “Volen tornar a la societat tot el suport rebut”, va afirmar.

Entrevista

Jordi Arjó, psicòleg:

«Guanyen experiències que els ajuden a estar millor»

Quins beneficis té per als nens participar a les colònies? És una manera de compartir les seues experiències, algunes de les quals són molt dures, en un ambient lúdic i de diversió, més enllà de les persones que han conegut en l’àmbit hospitalari.

I parlen de la malaltia? No és el tema principal de les converses, perquè del que es parla és del que comparteixen, de les activitats que realitzen, que estan adaptades a les seues edats i a les seues necessitats.

Poden servir de teràpia? Poden ser una manera de canalitzar el que han passat i s’emporten experiències que, amb el temps, interioritzen i els serveixen per estar millor.

tracking