SEGRE

PREVENCIÓ

Croada contra l'anorèxia

El Govern legislarà contra l’apologia d’aquesta malaltia per internet || Perseguirà portals, blogs i xarxes socials i tindrà potestat sancionadora

Marta Voltas, Marcela Topor, Montserrat Ribera i Sara Bujalance.

Marta Voltas, Marcela Topor, Montserrat Ribera i Sara Bujalance.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va anunciar aquest dijous que legislarà per perseguir portals, blogs i xarxes socials a internet que facin apologia dels trastorns de conducta alimentària (TCA), com ara l’anorèxia i la bulímia, a través de la modificació de la llei de Salut Pública catalana i de cinc articles del Codi de Consum.

La directora de l’Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, va explicar que des dels departaments de Salut i d’Empresa es treballa en eines legals que podrien entrar en funcionament l’any que ve.

En concret, demanen una regulació específica que prohibeixi el proselitisme dels TCA a internet, reconeixent aquestes accions com una “infracció a la normativa de salut pública” i que responsabilitzi i sancioni les empreses intermediàries, de hosting.

Aquesta legislació, en la qual treballa el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, permetria actuar a la Generalitat amb eficàcia i potestat sancionadora. La presentació d’ahir va comptar amb la nova presidenta honorífica de la Taula per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària, la periodista Marcela Topor, esposa del president de la Generalitat, que pren el relleu d’Helena Rakosnik, dona de l’expresident Artur Mas.

“Es tracta d’una malaltia que té marge en la prevenció i per tant s’ha de focalitzar en les portes d’entrada que són factors de risc”, va afirmar Marta Voltas, directora de l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia.

Afecta el 5% de les adolescents i l’11% presenten hàbits de risc L’anorèxia i la bulímia constitueixen la tercera malaltia crònica entre les adolescents de les societats desenvolupades i occidentalitzades, amb un perfil tipus d’una nena de 13 anys, “sense un sentit crític desenvolupat però amb habilitats de navegació”, per la qual cosa està molt exposada, va afirmar Voltas. A Catalunya, les pateixen 28.000 joves, entre elles 1.200 lleidatanes d’entre 13 i 18 anys. Afecta el 5% de dones adolescents, i fins a l’11% presenten símptomes de risc de patir-les, a la qual cosa se suma una insatisfacció corporal molt alta entre el col·lectiu jove.

tracking