SEGRE

TRIBUNALS

Dalí: un bigoti 'intacte'

Un equip de forenses va treballar durant cinc hores per extreure’n cabell, ungles i dos ossos llargs de l’artista per practicar la prova de l’ADN || Els resultats s’esperen per a principis de setembre

Membres de l’equip forense al sortir del Teatre Museu de Figueres després de practicar l’exhumació.

Membres de l’equip forense al sortir del Teatre Museu de Figueres després de practicar l’exhumació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip de forenses que dijous a la nit va entrar al Museu Dalí de Figueres per exhumar el cos de Salvador Dalí va treballar durant cinc hores “sense cap incident remarcable” per extreure cabell, ungles i dos ossos llargs de l’artista que, una vegada portades a terme les proves genètiques per una demanda de paternitat, seran reposats per preservar la “integritat” del cos del difunt.

Així ho va explicar aquest divendres el secretari de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, en roda de premsa a les 8 del matí per donar detalls de l’operació duta a terme entre les 20.00 hores de dijous i gairebé la una de la matinada d’aquest divendres per extreure mostres biològiques al litigi obert per Pilar Abel.

Els resultats del test de paternitat s’esperen per als primers dies de setembre, abans de la celebració del judici previst per al dia 18 del mateix mes, segons va avançar el gerent de la fundació, Juan Manuel Sevillano.

Els representants de la fundació van insistir que van acceptar l’exhumació, després d’esgotar tots els mecanismes legals, mitjançant recursos i peticions per evitar l’acció, ordenada pel Jutjat d’Instrucció número 11 de Madrid. “Tota exhumació no deixa de ser un acte de violència amb la persona difunta”, va afirmar Peñuelas, que va explicar que la col·locació de dos carpes gegants sobre la tomba i sobre l’àrea dels forenses va permetre conservar al màxim la intimitat.

D’altra banda, l’embalsamador del cos de Dalí, el forense Narcís Bardalet, va destacar després de l’exhumació que el seu bigoti característic es troba en bon estat després de 28 anys. “Vaig sentir una emoció històrica, Dalí s’ha momificat, és com si fos de fusta.” Bardalet es va mostrar commocionat de poder visualitzar la bona conservació del bigoti marcant les 10 i 10 hores –com solia dir l’artista– i la cabellera de Dalí, ja que eren els elements anatòmics més característics del pintor surrealista.

Bardalet va assegurar de forma rotunda que ningú va disparar cap fotografia del cos momificat de Dalí del qual –va dir– va costar extreure mostres biològiques al trobar-se amb un cadàver “dur” fruit de l’embalsamament.

El personatge

  • Salvador Dalí i Domènech. (Figueres, 1904-1989) va ser un pintor, escultor, gravador, escenògraf i escriptor espanyol del segle XX. Se’l considera un dels màxims representants del surrealisme. Com a artista extremament imaginatiu, va manifestar una notable tendència al narcisisme i la megalomania, l’objecte de la qual era atreure l’atenció pública, la qual cosa irritaba els que apreciaven el seu art i justificava els seus crítics. Gala Éluard Dalí va ser la seua musa i esposa.

La Fundació Gala Dalí reclamarà els danys si la prova dóna negatiu La Fundació Gala-Dalí, que gestiona el llegat del pintor, veu “improcedent” l’exhumació de les restes de l’artista i es reserva l’exercici d’accions legals pels perjudicis soferts, va afirmar aquest divendres el gerent, Juan Manuel Sevillano. Poc més de set hores després que s’haguessin extret les mostres biològiques per ordre judicial, Sevillano va comparèixer per manifestar la seua oposició a la decisió de la magistrada del jutjat de Madrid que instrueix el cas.La Fundació Gala-Dalí insisteix a considerar que l’exhort que obligava a l’exhumació va ser “precipitat” per falta de proves que avalessin l’afirmació de la demandant, Pilar Abel, i es reserva aquestes accions pels perjudicis soferts tant amb el cost de la intervenció com per la cancel·lació de reserves d’entrades.

Membres de l’equip forense al sortir del Teatre Museu de Figueres després de practicar l’exhumació.

Membres de l’equip forense al sortir del Teatre Museu de Figueres després de practicar l’exhumació.EFE

tracking