SEGRE

DRETS PROPIETAT INTEL·LECTUAL

Vint euros per posar la ràdio

És el que reclama la SGAE als propietaris d’una botiga de cortines de la Bordeta || Opten per treure el transistor perquè consideren la tarifa “abusiva”

Imatge d’arxiu de la seu de la SGAE a Madrid.

Imatge d’arxiu de la seu de la SGAE a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una botiga de cortines de la Bordeta va rebre recentment una visita d’una inspectora de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) que va instar els seus propietaris a pagar un cànon de 20 euros mensuals per posar la ràdio a l’establiment com a música ambiental. No és el primer cas. A finals de l’any passat, diversos comerciants de la Zona Alta de Lleida també es van queixar per les mateixes visites, així com per les cartes certificades que rebien de l’entitat, reclamant el mateix. I fa un temps, el Gremi de Perruqueria es va alçar en peu de guerra pel mateix assumpte.

En el cas de la botiga de la Bordeta, els seus responsables van optar per treure el transistor i quedar en silenci. “Era una ràdio vella que gairebé no sentíem, però ens servia per tenir una música d’ambient i passar les hores de treball de forma més agradable”, va explicar ahir José Antonio Sallén. Es tracta d’un negoci familiar de dos generacions que mai havia tingut una visita com aquesta. “Ens va sorprendre molt i ens dol, però no volem pagar aquest cànon abusiu que ens sembla un robatori”, va afegir el propietari de la botiga.

La SGAE, la principal entitat que gestiona el cobrament de drets d’autor a Espanya, argumenta que el cànon l’empara la llei de Propietat Intel·lectual. Els responsables dels negocis, en canvi, al·leguen que el fil musical no els ajuda a vendre més, sinó a fer més agradable l’estada a l’establiment i consideren que, amb aquest cànon, es paguen els drets d’autor per partida doble, ja que plataformes com Spotify ja paguen als artistes i discogràfiques i les emissores de ràdio fan el mateix per reproduir música.

“Per al petit comerç, 300 euros a l’any és una barbaritat només per tenir música ambiental”, va destacar Josep Bellera, president de l’associació de comerciants de Zona Alta.

tracking