SEGRE

TRASTORNS

Vida autònoma amb Asperger

La Fundació Friends impulsa a Tornabous un projecte perquè joves amb aquesta síndrome aprenguin a viure sols || Ja hi han participat vuit persones i durant tot l’estiu seran vint

Foto de família dels quatre joves, juntament amb la monitora, que van participar la setmana passada en el projecte a Tornabous.

Foto de família dels quatre joves, juntament amb la monitora, que van participar la setmana passada en el projecte a Tornabous.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Rento els plats, cuino i m’encarrego de mantenir la casa ordenada.” “Pensava que era incapaç de cuinar, però m’he adonat que ho faig molt bé, de la mateixa manera que fer-me el llit.” Així parlen Lluís Lacruz (Badalona) i Lluís Páez (Barcelona), dos dels vuit joves amb la síndrome d’Asperger que han participat a Tornabous en el projecte Espavila’t de la Fundació Friends, que busca dotar d’eines i habilitats aquestes persones perquè en el futur puguin portar una vida independent.

Per fer-ho possible, segons explica la monitora Laura Banda, durant una setmana aprenen a fer activitats pròpies del dia a dia, com ara cuidar la higiene, organitzar les tasques de la llar, resoldre conflictes de convivència o planificar els moments de lleure, entre d’altres.

Durant una setmana, aprenen a fer les tasques de la vida diària, tant personals com de la llar

“Treballem amb grups de joves molt reduïts, de dos a quatre persones, cosa que ens permet estar més pendents i entre ells es crea un vincle més fort. La clau és una bona planificació i la rutina en els horaris”, apunta Banda.

Així, es lleven a les nou i, després d’esmorzar, vestir-se i fer el llit, compren, posen la rentadora, preparen el dinar i netegen. Les tardes les dediquen al lleure, amb activitats que la nit anterior han escollit en assemblea.

Els quatre joves que han participat en la iniciativa del 17 al 23 de juliol (Lluís, Biel, Lluís i Víctor, d’entre 16 i 21 anys) valoren molt positivament l’“autonomia” i asseguren que “després d’una setmana portant a terme totes les tasques de la casa, creiem que podem viure sols”, la qual cosa també s’ha reflectit en la seua autoestima personal.

La síndrome d’Asperger és un trastorn neurobiològic que forma part d’un grup d’afeccions denominades trastorns de l’espectre autista i que té com a característiques principals les dificultats en l’àmbit relacional i social, però el seu coeficient intel·lectual se situa dins de la normalitat.

Per la seua banda, la Fundació Friends és una entitat sense ànim de lucre creada per donar suport a joves amb aquesta síndrome o amb problemes de comunicació social, relació i empatia. Durant aquest estiu, està previst que participin en el projecte Espavila’t, a la localitat de Tornabous, una vintena de joves.

Foto de família dels quatre joves, juntament amb la monitora, que van participar la setmana passada en el projecte a Tornabous.

Foto de família dels quatre joves, juntament amb la monitora, que van participar la setmana passada en el projecte a Tornabous.SEGRE TÀRREGA

tracking