SEGRE

PATRIMONI

L'Estat 'entra' en Sixena

El delegat accidental del Govern central a Catalunya, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, demana a Puig que “rectifiqui” i entregui les obres || Normalitat i gran afluència de públic al Museu

L'Estat 'entra' en Sixena

L'Estat 'entra' en Sixena

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El termini per entregar les obres del Museu de Lleida a Sixena acabava el dilluns 31 i ho va fer, com estava previst, sense que les peces es moguessin de Lleida. aquest dimarts començava l’agost, judicialment inhàbil, amb la qual cosa, si no hi havia notícies de la jutge (que no n’hi va haver), tot semblava indicar que imperaria la normalitat i l’espera fins al setembre.

Tanmateix, va entrar un altre agent en joc per afegir llenya al foc. El delegat accidental del Govern central a Catalunya, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va demanar al conseller de Cultura, Lluís Puig, que rectifiqués l’afirmació que mentre ell ocupi el càrrec “les peces no sortiran del Museu de Lleida”.

El substitut d’Enric Millo va qualificar les paraules de Puig de “molt preocupants” i va acusar-lo d’oferir una “imatge contraproduent”, perquè “el primer” que ha de fer un responsable polític és “respectar i complir” les resolucions judicials, ja que “ningú està per sobre de la llei”. Per la seua part, el portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, va mostrar “tot el suport del Govern” a les paraules de Puig.

Mentrestant, el Museu de Lleida va obrir aquest dimarts amb normalitat i més afluència de públic de l’habitual. Entre els visitants, hi havia grups locals, de la resta de Catalunya, algun de Saragossa i, fins i tot, de països com l’Argentina, Alemanya o França. Encara que van confluir molts aspectes en aquest constant anar i venir de turistes (vegeu la fotografia), el cert és que la curiositat pel litigi de Sixena també va influir.

Va ser el cas de dos veïnes de Barcelona, que no van dubtar a afirmar que “venim avui expressament a contemplar les obres perquè no sabem si aviat no les podrem veure aquí”. De moment, Catalunya es manté ferma a no entregar-les, avalada, a més de la llei de Patrimoni Català, per la resolució administrativa de l’exconseller de Cultura Santi Vila, que prohibeix la disgregació del fons del Museu.

“Estem en disposició de sortir cap a Lleida a buscar els 44 béns” El Govern d’Aragó no havia rebut aquest dimarts, al tancament d’aquesta edició, cap interlocutòria de la titular del jutjat de primera instància i instrucció d’Osca, María del Carmen Aznar, sobre la sol·licitud de la DGA de declarar l’agost hàbil judicialment, tal com havia demanat dilluns per poder anar al Museu de Lleida a emportar-se les quaranta-quatre peces. Tanmateix, al migdia, el director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuín, va advertir que “aquest dimarts [per dilluns] el dispositiu estava a punt per anar al Museu de Lleida, si la jutge donava l’autorització. Aquest operatiu continua preparat. Si en qualsevol moment arriba una notificació que l’agost és hàbil, estem en disposició de sortir avui mateix cap a Lleida a buscar els quaranta-quatre béns”. A pesar de la contundència de les paraules, des de la nit de dimarts, les autoritats aragoneses començaven a preveure que tot indicava que com a mínim fins al mes de setembre no es podrien emprendre noves accions, al ser l’agost inhàbil judicialment. Tot i així, aquesta setmana, el jutjat d’Aznar està de guàrdia, amb la qual cosa tant a Aragó com a Catalunya es mantindran previsiblement en alerta. Per això, l’ajuntament de Vilanova de Sixena, a través del seu advocat, Jorge Español, va demanar aquest dimarts en un escrit presentat al jutjat de guàrdia que “es declari urgent l’aprehensió” de les obres i la devolució. Va reclamar la depuració de responsabilitats del conseller de Cultura, Lluís Puig, per presumptes delictes de desobediència i apropiació indeguda, així com del seu predecessor, Santi Vila, a qui va imputar també un delicte de prevaricació. La diputada de Cs a Catalunya Sonia Sierra va criticar també la postura del Govern. Una posició no compartida per la portaveu del PSC al Parlament, Alicia Romero, que va expressar el seu suport a les decisions de la Generalitat entorn de les peces, la ubicació de les quals, va ressaltar, ha de ser Catalunya.

Sixena

SixenaAMADO FORROLLA

tracking