SEGRE

SALUT

Detecten càncer de forma precoç a 57 lleidatanes

El 2016 i dins del programa de cribratge a la regió de Lleida || Més de 12.400 dones es van fer una mamografia

Imatge d’arxiu d’una caminada contra el càncer a Alcarràs.

Imatge d’arxiu d’una caminada contra el càncer a Alcarràs.AECC LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama va ajudar a detectar de forma precoç un total de 57 càncers a la Regió Sanitària de Lleida el 2016. Es tracta d’un programa inclòs en el pla director d’oncologia i una de les línies estratègiques d’actuació del pla de salut territorial de Lleida, dins del projecte de potenciar els programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties.

Un total de 16.588 dones d’entre 50 i 69 anys sense patologia mamària van ser convidades al programa l’any passat, de les quals 12.442 es van fer una mamografia de cribratge, la qual cosa va representar el 75,01% del total de convidades a la prova.

El 13,39% de les participants en el programa ho van fer per primera vegada (cribratge de prevalença) i d’aquestes, el 6,78% van ser convocades per fer-se estudis addicionals. El 86,61% restant havien participat en el programa en més d’una ocasió (cribratge d’incidència).

D’aquest grup, es va fer estudis addicionals al 3,37% de les dones de segon cribratge. A més, 505 dones es van convocar per a una nova mamografia als 6 o 12 mesos de la darrera, per fer seguiment d’alguna lesió.

Davant de la sospita d’un tumor, es van derivar 125 dones a la Unitat Funcional de Mama de l’Arnau, on un equip multidisciplinari de professionals va valorar les imatges i va fer proves més específiques per poder fer el diagnòstic.

tracking