SEGRE

REGISTRE BALANÇ

Hegemonia del cognom patern

El 99% de les famílies segueix inscrivint els nadons amb el cognom del pare en primer lloc || A Lleida, només un nounat ha rebut el de la mare

Imatge presa ahir del Registre Civil de Lleida.

Imatge presa ahir del Registre Civil de Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 99,34% dels nadons catalans va rebre el cognom del pare el mes de juliol, el primer des de l’entrada en vigor del final de la preferència pel cognom patern per defecte, segons dades del ministeri de Justícia. A la província de Lleida, només una parella ha optat durant aquest últim mes per posar el cognom matern al davant, dels 376 naixements registrats. En el conjunt de Catalunya, dels 6.634 nadons nascuts, només 44 famílies van posar el cognom de la mare en primer lloc, la qual cosa suposa un 0,66 per cent del total.

A partir de l’entrada en vigor, el 30 de juny passat, de l’article de la reforma del Registre Civil, els progenitors han de posar-se d’acord sobre l’ordre dels cognoms en el termini de tres dies i, en cas d’haver-hi desacord, l’encarregat del Registre Civil ha de decidir-ne l’ordre, sense posar el del pare en primer lloc per defecte, com passava des de l’any 1999, sinó tenint en compte l’interès superior del menor.

El percentatge de naixements que van anteposar el cognom de la mare va ser fins i tot menor al juliol que en els mesos previs. Dels 6.521 nascuts a Catalunya al juny, 84 van prioritzar la mare –un 1,48 per cent, més del doble que al juliol– i al maig van ser 60 de 7.101, un 0,84 per cent. De tota manera, les dades sí que indiquen que hi ha hagut una evolució favorable cap a la mare al llarg dels anys. L’any 2010, a Lleida, quinze famílies van optar pel cognom matern i el 2016 van ser trenta-sis.

Cent canvis de nom o cognoms cada any a Lleida El Registre Civil de Lleida comptabilitza una mitjana de cent peticions de canvi de nom o de l’ordre dels cognoms cada any. En aquest cas, es tracta d’adults que per diversos motius volen canviar o traduir el seu nom de pila o l’ordre dels cognoms. Segons les dades del ministeri de Justícia, entre els anys 2012 i 2016, un total de 547 lleidatans van canviar de nom i/o l’ordre dels cognoms. Els requisits per poder exercir aquest dret s’han anat flexibilitzant amb el pas dels anys i les diferents reformes legislatives, encara que els tràmits per aconseguir-ho no són senzills.

tracking