SEGRE

JOVENTUT PROJECTES

Repte artístic d'un jove molt capaç

Quim Vilamajó, un veí de Tàrrega amb síndrome de Down, prepara una exposició reivindicativa al costat del seu pare || L’objectiu, trencar prejudicis a partir d’un vídeo, autoretrats i textos

Quim Vilamajó (en primer terme) prepara l’exposició al costat del seu pare, Jesús Vilamajó.

Quim Vilamajó (en primer terme) prepara l’exposició al costat del seu pare, Jesús Vilamajó.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quim Vilamajó és un jove de 21 anys de Tàrrega amb síndrome de Down que, al costat del seu pare, Jesús Vilamajó, impulsa el projecte artístic I am able (Sóc capaç), amb el qual pretenen que la societat prengui consciència que les persones amb síndrome de Down són iguals que la resta, amb les mateixes preocupacions, dificultats i emocions. “Pensem en les relacions amb els amics, la família, la parella, a la feina i a tenir una vida independent, com tothom”, afirma Quim Vilamajó. A I am able, aquest jove explica en primera persona i a través d’un vídeo (d’uns 15 minuts), autoretrats i textos com és viure amb síndrome de Down. El projecte es podrà veure entre el 29 de setembre i el 4 de desembre a la sala gòtica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Quim assegura que “no sóc una persona discapacitada, sinó una persona amb moltes capacitats” i amb “una actitud positiva davant de la vida”. Malgrat això, va criticar la poca sensibilitat de la societat cap a les persones amb síndrome de Down. Segons Vilamajó, “utilitzen un llenguatge molt negatiu, com ara discapacitats, minusvàlids, deficients o, fins i tot, subnormals”.

L’exposició ‘I am able’ (‘Sóc capaç’) podrà veure’s a l’IEI del 29 de setembre al 4 de desembre

Amb I am able, els Vilamajó volen trencar barreres, tòpics i prejudicis. En aquest sentit, complementaran el vídeo, els autoretrats i els textos del projecte unes taules de documentació que portaran per títol Coneixement i consciència i en les quals explicaran què és la síndrome de Down, ja que, segons Quim, “molts creuen que es tracta d’una malaltia, un trastorn”. Ell i el seu pare, Jesús Vilamajó, van començar a treballar en el projecte fa tres anys a partir de la bona acollida que tenia el videobloc El món del Quim, que va nàixer el 2011 i en el qual el jove explica les seues vivències i fa públiques les seues opinions personals.

Jesús Vilamajó, per la seua banda, es va mostrar molt satisfet amb el treball i va destacar que “a part de crear un projecte artístic, I am able ha permès a Quim desenvolupar les seues capacitats cognitives”. La part més difícil, va dir, va ser la selecció del material.

Demanen a Twitter que la gent reflexioni sobre la capacitat Quim i Jesús Vilamajó volen que I am able sigui un projecte transmèdia, motiu pel qual demanen la participació ciutadana. Volen que la gent reflexioni sobre el concepte capacitat a través de Twitter, ja que “limita els missatges a 140 caràcters, per la qual cosa la gent ha de sintetitzar les seues reflexions”, va explicar Jesús. Així, aquells que ho desitgin poden participar amb el hashtag #IamAbleProject. Asseguren que van començar la campanya fa poc més d’un parell de setmanes i la resposta és bona. Segons Jesús, “l’objectiu final és que les persones que no tenen contacte habitual amb persones amb síndrome de Down o discapacitat reflexionin sobre el que pot suposar parlar-ne en l’actual societat”. El projecte I am able preveu fer una selecció d’aquestes reflexions i plasmar-les també a la mostra que es podrà veure a l’IEI a partir del setembre vinent.

tracking