SEGRE

SANITAT

Frenen les vendes d'Essure, un polèmic anticonceptiu

Durant tres mesos al no tenir un certificat de marcatge || Fins a 700 lleidatanes l’utilitzen i associacions denuncien seqüeles

Seu de l’empresa farmacèutica Bayer a Leverkusen, Alemanya.

Seu de l’empresa farmacèutica Bayer a Leverkusen, Alemanya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del ministeri de Sanitat, ha requerit l’empresa Bayer a deixar de comercialitzar l’anticonceptiu Essure i el retiri del mercat “al no disposar d’un certificat de marcatge CE en vigor”.

Aquest anticonceptiu fa temps que està al centre de la polèmica després que diverses associacions n’han denunciat seqüeles i efectes secundaris. Unes 700 lleidatanes porten implantat Essure, amb greus conseqüències en alguns casos.

Aquest sistema anticonceptiu és irreversible i està format per una espècie de molla metàl·lica feta amb níquel i titani que s’implanta a les trompes de Fal·lopi, sense necessitat d’intervenció quirúrgica. Segons la Societat Espanyola de Contracepció, a Espanya se n’han implantat uns 80.000 dispositius. Els casos notificats d’afectades pels efectes secundaris arriben als 700, segons l’Associació d’Afectades d’Essure.

Sanitat no aconsella les portadores que se’l treguin al no qüestionar la relació benefici/risc

La suspensió del certificat té efectes des del dia 3 d’agost del 2017 i per un període de noranta dies fins al 2 de novembre, segons la nota de l’AEMPS. Tanmateix, l’organisme destaca que “no és procedent aconsellar la retirada del dispositiu ni modificar les pautes de seguiment de les persones portadores” i afegeix que “les pacients que experimentin alguna simptomatologia han de consultar-ho amb el metge”.

Així mateix, afirma que les dones que esperin implantar-se aquest mètode anticonceptiu hauran de valorar amb el metge l’opció més adequada. No obstant, des de l’Associació d’Afectades d’Essure en demanen la retirada definitiva.

La presidenta, Angélica del Valle, va assegurar aquest dimarts a SEGRE que aquest sistema presenta múltiples riscos per a les portadores. Entre els efectes secundaris assenyalen hemorràgies, dolor pelvià o cefalees.

Una lleidatana va explicar fa un any a aquest diari que se li va arribar a paralitzar la cara. Per la seua banda, ginecòlegs defensen que és un sistema segur i que les dones amb seqüeles són un percentatge mínim.

tracking