SEGRE

ASTRONOMIA

Perseids amb permís de la Lluna

La nit de dissabte a diumenge serà la millor per veure les llàgrimes de Sant Llorenç, però el satèl·lit en dificultarà la visió || Un projecte europeu retransmetrà per internet el fenomen des del Montsec

Un grup de persones observant la pluja d’estrelles l’estiu passat al Montsec.

Un grup de persones observant la pluja d’estrelles l’estiu passat al Montsec.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els lleidatans tenen la nit de dissabte a diumenge la gran cita astronòmica de l’estiu, la pluja d’estrelles popularment coneguda com a llàgrimes de Sant Llorenç. Encara que el fenomen s’estén des de Sant Jaume fins al 17 d’agost, el pic de més intensitat tindrà lloc aquella nit amb màxims que podrien arribar als cent meteors per hora.

No obstant, en aquesta ocasió hi haurà una convidada que no serà benvinguda, la Lluna en transició de plena a quart minvant que, amb un 72% de visibilitat, dificultarà la percepció dels Perseids (que no són altra cosa que restes del cometa 109P/Swift-Tuttle).

“Aquest màxim s’assolirà en zones fosques i sense lluna, de manera que un observador no expert podrà veure entre quinze i vint meteors cada hora”, apunta Salvador Ribas, director científic del Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger.

Per aconseguir-ho, caldrà centrar-se en la primera part de la nit (a priori la meteorologia sembla que ho respectarà), cap a mitjanit, quan el cel s’haurà enfosquit prou però la Lluna encara no haurà fet acte de presència. “Després només podrem apreciar les més brillants”, assegura Ribas.

I per a qui no tingui la possibilitat de veure en directe aquest espectacle de l’astronomia enmig de la naturalesa, el portal Sky Live (sky-live.tv) en col·laboració amb el projecte europeu STARS4ALL, retransmetrà la pluja d’estrelles en directe a través d’internet des del COU d’Àger (i des de l’Observatori del Teide).

Durarà un total de seixanta minuts (des de les 00.00 fins a la 01.00 hores), podrà visualitzar-se a YouTube (youtu.be/-Y1nfBn_UGE) i també inclourà comentaris. Aquesta iniciativa europea té com a objectiu conscienciar la població sobre la contaminació lluminosa i entre les seues activitats hi ha les retransmissions.

Les claus i les dades

  • 100 meteors. El pic màxim d’intensitat serà de cent meteors per hora, en zona fosca i sense lluna.
  • 30 quilòmetres. Per observar els Perseids, en el cas de Lleida ciutat caldria allunyar-se 30 km.
  • 1 hora. La retransmissió des del Montsec durarà una hora, entre les 00.00 i la 01.00.
  • Des d’on observar. S’ha de buscar un lloc fora de la ciutat amb poca llum (si és elevat, millor. I mirar cap a l’est i el nord-est).
  • A quina hora. El moment òptim serà al voltant de la mitjanit, ja que estarà fosc i encara no haurà aparegut la Lluna.
  • COU d’Àger i Pujalt. El COU d’Àger dedicarà la sessió nocturna i l’observatori de Pujalt ha preparat una activitat (amb reserva).

En primera persona

Salvador Ribas, director científic del COU:

«Las llàgrimes de Sant Llorenç són la Festa Major del cel»

Aquesta serà una pluja d’estrelles especial per al COU d’Àger, oi?

Sí perquè serà la primera vegada que el COU retransmeti una pluja d’estrelles en directe i podrien haver escollit qualsevol altre lloc del continent.

Com s’espera que sigui aquesta edició de les llàgrimes de Sant Llorenç?

No s’esperen pics anòmals, de manera que la intensitat serà estàndard, similar a anys anteriors. Un observador no expert podrà arribar a veure entre quinze i vint meteors per hora. És un fenomen que atreu molt i a mi m’agrada anomenar-lo la festa major del cel.

Un eclipsi total de Sol creuarà els EUA el 21 d’agost La pròxima cita en el calendari astronòmic serà el 21 d’agost, amb un eclipsi total de Sol. Tanmateix, serà molt difícil observar-lo des de Catalunya. On en tindran una visió extraordinària serà als Estats Units, que viurà el seu primer eclipsi total de Sol dels últims 99 anys. De fet, ha generat tant entusiasme entre la població que ja el comparen amb l’esdeveniment televisiu que es va generar amb l’arribada de l’home a la Lluna el 21 de juliol del 1969.

tracking