SEGRE

SALUT POLÈMICA

Retiren una partida d’ous contaminats a Catalunya

D’una empresa de Barcelona, que encara no havien arribat a ser comercialitzats

Imatge d’ous guardats en un magatzem.

Imatge d’ous guardats en un magatzem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) ha ordenat la retirada a Catalunya d’una partida de 50 quilos d’ous en pols contaminats amb fipronil procedents dels Països Baixos que encara no havien estat comercialitzats, que segons van informar ahir fonts sanitàries eren d’una empresa de Barcelona. L’ens, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació, ja ha comunicat aquesta decisió a les autoritats catalanes competents, els serveis de control oficial del qual han procedit a la localització de tota la partida per verificar que no havia entrat a la cadena alimentària.

El fipronil és un producte no autoritzat per a l’ús en animals de producció d’aliments, si bé, en aquest cas, ha estat utilitzat per tractar la presència d’un àcar denominat Dermanyssuss gallinae en gallines de posta. No obstant, l’AECOSAN ha assegurat que Espanya continua sense estar afectada per la distribució d’ous contaminats.

Precisament, el passat 11 d’agost es va comunicar, a través del Sistema Europeu d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), la distribució des de França d’una partida d’ou líquid pasteuritzat destinada a un establiment ubicat al País Basc, si bé es va actuar de forma “immediata” i es va immobilitzar la partida.

A través del RASFF han comunicat a l’AECOSAN que existeix distribució d’ous, ovoproductes, productes processats i carn d’au en dinou estats membres: Àustria, Bèlgica, Suïssa, República Txeca, Alemanya, Dinamarca, França, Regne Unit, Hongria, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Holanda, Polònia, Romania, Suècia, Eslovènia i Eslovàquia.

A França s’han registrat fins a catorze centres pels quals han passat ous, o productes derivats, tractats amb fipronil i la setmana passada el ministeri d’Agricultura francès havia xifrat en més de 200.000 els ous contaminats importats de països com Bèlgica i Holanda que s’havien venut al mercat francès, encara que va descartar qualsevol risc per a la salut.

tracking