SEGRE

HISTÒRIA

A subhasta unes cartes d'Einstein contra el nazisme

El científic també aborda els problemes de la Gran Depressió

El físic Albert Einstein.

El físic Albert Einstein.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una casa d’apostes de Los Angeles acollirà licitacions fins a demà per una sèrie de cartes escrites pel científic Albert Einsten. El físic hi critica la passivitat del Govern d’Anglaterra davant de l’ascens del nazisme i aborda els problemes econòmics que va provocar la Gran Depressió del 1929, entre altres assumptes.

La casa de subhastes Nate D. Sanders va difondre aquest dimarts el contingut dels escrits. Entre aquests, figura una carta del 1938 dirigida al seu amic Michele Besso, en la qual el físic carrega de forma contundent contra el primer ministre britànic, Neville Chamberlain, per haver firmat els acords de Munic, que van permetre a l’Alemanya nazi annexionar-se el territori txec dels Sudets.

En aquesta mateixa carta, el científic també va acusar el Govern britànic de “sacrificar” l’Europa de l’Est i acorralar l’esquerra francesa al donar suport a aquells que defensaven que era “millor Hitler que els rojos”. “No em queda cap esperança en el futur d’Europa”, va arribar a sentenciar Albert Einstein a la carta.

En una altra missiva a subhasta, firmada el 1932, el científic reflexiona sobre la Gran Depressió i la crisi econòmica mundial en la qual Europa va estar sumida durant els anys trenta. “Crec que la nostra economia té un defecte fonamental: pateix d’un excés de mà d’obra no qualificada. Sempre ha estat així, però ara és més vertader que mai”, va opinar sobre la crisi el físic.

Finalment, també sortirà a subhasta una carta de l’any 1918 en la qual Einstein es planteja en què invertiria els diners d’un eventual premi Nobel tres anys abans que fos reconegut amb el guardó per l’Acadèmia Sueca.

tracking