SEGRE

TRADICIONS

Dos-centes parelles participen en els assajos del ball Cerdà

Serà un dels actes centrals de les festes de la Seu d’Urgell diumenge

Nens i nenes de la Seu d’Urgell assajant dilluns a la plaça de les Monges.

Nens i nenes de la Seu d’Urgell assajant dilluns a la plaça de les Monges.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 200 parelles assagen aquests dies per participar diumenge vinent en un dels actes centrals de la festa major de la Seu d’Urgell, el ball Cerdà, que tindrà lloc a la plaça Patalín i comptarà amb la música en viu d’una cobla. Petits i grans escalfen motors.

Dilluns van començar els assajos a la plaça de les Monges i s’allargaran fins a divendres. En el primer torn van els més petits, alguns amb tan sols tres anys, que s’estrenen en aquesta nova edició del tradicional ball, que l’any passat va ser declarat element festiu patrimonial d’interès nacional. Després els segueixen els joves, d’edats compreses entre els nou i els quinze anys, i els adults assagen al finalitzar la tarda.

El ball Cerdà és una dansa elegant i arrelada a la població que amb el pas dels anys ha anat incorporant canvis en diferents aspectes, sobretot en el vestuari, en la coreografia i en la part musical.

Els inicis d’aquest ball són incerts, i la primera referència coneguda data del 1916. Primer el ballen els nens, amb gairebé un centenar de parelles, i després els adults, amb una xifra similar.

El ball s’estructura en diferents parts: el passeig pels carrers de la ciutat, el pasdoble, l’entrada al galop dels balladors a la plaça, la rotllana, el caragol, el ball de les parelles, el crit de “Risto” i, finalment, el ball de casats.

El personatge de més referència és el fadrí major, escollit cada any entre els voluntaris que s’hi ofereixen, que marca el compàs i que al començar la dansa treu a ballar totes les noies en el caragol.

les claus

  • Assajos. Cada tarda, a la plaça de les Monges. Comencen els més petits, alguns amb tan sols tres anys, i finalitzen els adults cap al tard.
  • Ball de festa major. El ball Cerdà lluirà amb tota la seua esplendor diumenge que ve a la plaça Patalín de la Seu d’Urgell, emmarcat en els actes de la festa.
  • Història. Els inicis d’aquest ball tradicional són incerts i la primera referència data del 1916. 
tracking