SEGRE

SALUT CONGRÉS DE CARDIOLOGIA

Alerten de l’alta prevalença d’infarts i ictus a Espanya

Els afectats en un any no cabrien al Camp Nou i al Bernabéu junts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any, prop de 228.000 persones pateixen algun esdeveniment cardiovascular a Espanya, uns 120.000 ictus i prop de 108.000 infarts i angines de pit, segons dades obtingudes per la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), que recorda que el nombre d’afectats és tan alt que no cabrien als estadis de futbol del Reial Madrid (Santiago Bernabéu) i del FC Barcelona (Camp Nou), que tenen un aforament de 81.000 i 99.000 espectadors, respectivament. A més a més, recorden que el colesterol elevat o hipercolesterolèmia podria ser la causa del 22% dels esdeveniments coronaris i fins a un 40% dels infarts cerebrals.

Amb aquesta comparativa futbolística, aquesta societat científica i la Fundació Espanyola del Cor (FEC) volen sensibilitzar la població de la importància de mantenir una bona salut cardiovascular i de l’“insuficient” control del colesterol en sang a Espanya, un dels factors de risc més importants de la malaltia cardiovascular.

El colesterol alt és darrere del 22% dels casos coronaris i del 40% dels infarts cerebrals

“Resulta imprescindible l’adopció d’hàbits de vida saludables per mantenir les xifres de colesterol a ratlla. És qüestió d’adquirir de mica en mica una actitud responsable per atallar el problema, ja que hi ha solucions per controlar-lo”, va ressaltar ahir el president de FEC, Carlos Macaya. De fet, les dades de l’estudi Enrica apunten que el 50,5% de la població adulta espanyola (23 milions de persones) té hipercolesterolèmia, amb uns nivells per sobre de 200 mil·ligrams per decilitre (mg/dl), la qual cosa duplica el risc de patir una cardiopatia isquèmica (infart o angina de pit).

D’aquests 23 milions d’afectats, el 52,5% són dones i el 48,4 per cent, homes. Les causes que provoquen que el colesterol s’elevi varien d’unes persones a unes altres i, fins i tot, pot ser una qüestió hereditària. Però en tots els casos, recorden els cardiòlegs, seguir una dieta sana, fer exercici físic diàriament i no fumar són recomanacions clau per combatre’l.

En aquest sentit, els professionals de la salut ofereixen una sèrie de consells, com ara consumir fruita i verdura de forma abundant, així com aliments rics en fibra, com poden ser els llegums i pans integrals, i reduir la carn roja i processada (embotits, salsitxes, etcètera) i els productes amb molt sucre afegit (refrescos i brioixeria).

tracking