SEGRE

SALUT EPIDEMIOLOGIA

Baixen un 10% els casos de tuberculosi a Lleida

A Lleida, se’n van diagnosticar 80 l’any passat, nou menys que el 2015 || Els experts demanen no abaixar la guàrdia, ja que la tendència a la baixa d’aquesta infecció s’ha estancat els últims anys

Imatge d’arxiu de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Imatge d’arxiu de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els hospitals de la regió sanitària de Lleida van diagnosticar l’any passat 80 casos de tuberculosi, una xifra un 10% més baixa que el 2015, quan van ser 89, segons l’últim informe publicat per l’Agència de la Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). En el conjunt de Catalunya, les infeccions d’aquesta malaltia contagiosa també registren una tendència a la baixa (descendeixen un 7%), amb un total de 999 casos el 2016. D’aquesta forma, s’acumulen vuit anys de reducció de la incidència de la tuberculosi, encara que l’ASPCAT demana no abaixar la guàrdia perquè s’ha fixat el repte de reduir la presència de la infecció per sota dels 10 casos per cada 100.000 habitants. Actualment, es diagnostica una mitjana de 13,3 casos per cada 100.000 habitants, lluny dels valors que es registren a França o Itàlia (7 casos).

En tres dècades, la incidència de la malaltia s’ha reduït un 66%, però en els últims anys la tendència a la baixa s’ha estancat, alerten els experts, sobretot a causa de l’arribada de persones immigrants.

La tuberculosi és una infecció bacteriana contagiosa que compromet principalment els pulmons, però pot propagar-se a altres òrgans. Els símptomes clàssics són la tos crònica, febre, suors nocturnes i pèrdua de pes. La infecció d’altres òrgans pot causar una àmplia varietat de símptomes. Segons l’informe de l’ASPCAT, les dades de la tuberculosi demostren que la incidència de la malaltia és molt dispar entre la població autòctona (8 casos per cada 100.000 habitants) i la població nouvinguda (35 casos per cada 100.000 habitants). Els factors de risc que més es repeteixen entre els malalts són el tabaquisme i la precarietat social. Segons Anna Rodés, cap del servei de prevenció i control de la tuberculosi de l’ASPCAT, molts dels afectats procedeixen de famílies desestructurades, no tenen domicili fix, acaben d’emigrar o han estat a la presó. “La tuberculosi afecta les capes socials més desfavorides, una característica compartida amb altres països desenvolupats, fet que dificulta el control de la malaltia, perquè molts afectats no contacten amb el sistema sanitari”, va afirmar.

El tractament de la tuberculosi és efectiu en el 87,6% dels casos, segons Rodés, però és llarg, d’entre 6 i 9 mesos, i per aquesta raó, alguns pacients l’abandonen abans d’acabar-lo sense haver eliminat la malaltia.

El repte, detectar la infecció abans que aparegui la malaltia Per reduir el nombre d’afectats, des de l’ASPCAT advoquen a potenciar la detecció de les persones infectades que encara no han desenvolupat la malaltia, ja que per cada malalt hi pot haver entre 5 i 6 persones infectades. Actualment, aquesta tasca de prevenció ja es duu a terme a través dels grups prioritaris, és a dir, amb les persones exposades a un cas de tuberculosi contagiós.

tracking