SEGRE

FOLKLORE TRADICIONS

Sis mil pelegrins a Sant Ramon

Van visitar ahir el santuari d’aquesta localitat de la Segarra amb motiu de la festivitat || El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va presidir els actes i va beneir els 46 tractors que van desfilar

Molts pelegrins van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant dins del santuari.

Molts pelegrins van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant dins del santuari.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sant Ramon va convocar ahir al costat del santuari de la Segarra més de 6.000 pelegrins de tot Lleida amb motiu de la festivitat del sant. La celebració va ser presidida per primera vegada pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez, que va manifestar que d’aquesta manera “vull mostrar tot el meu suport a la comunitat mercedària i al bisbe de Solsona, Xavier Novell”. El bisbe va quedar sorprès per la devoció popular que manté aquesta celebració.

Després del pelegrinatge des de la Manresana fins al santuari es van portar a terme els Tres Tombs i va ser el mateix bisbe, Salvador Giménez, qui va beneir els 46 tractors acompanyat del prior Francisco Marín. La desfilada de tractors compta cada any amb una escenificació que fan els joves de la localitat d’un dels quadres d’exvots del museu del santuari. En aquesta edició es tractava d’una dona assassinada mentre duia a terme les tasques agrícoles.

El santuari, on hi ha quatre mercedaris, rep cada any la visita d’unes 10.000 persones

Per la seua part, molts dels pelegrins també van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant situades a l’interior del temple. Durant aquesta jornada, els mercedaris venen més de 5.000 espelmes que es col·loquen al costat de les relíquies i al costat de la imatge de la verge de la Mercè.

La festa de Sant Ramon és una de les tradicions ancestrals de la comarca. Els mercedaris ofereixen un total de vuit litúrgies durant tot el dia. El santuari obre les portes de l’hostal, el museu, els claustres i altres dependències d’aquest edifici, de gairebé una hectàrea de superfície. En l’actualitat, a banda dels quatre mercedaris, la comunitat compta amb sis novicis.

Segons el prior Francisco Marín, si es pot dur a terme la recuperació de les teulades del convent es podrà reobrir l’hostal. El santuari rep cada any la visita d’uns 10.000 turistes. La seua proximitat amb l’Eix Transversal atreu també molt públic de les comarques de Barcelona i Girona.

Sant Ramon, membre de la família Cardona, va nàixer el 1204 a la localitat veïna de Portell. Segons la tradició, quan va morir el 1240 es va carregar el cos en una mula cega, que va deixar a prop de la Manresana. Inicialment, el 1245, es va aixecar una capella, i al segle XVI l’actual santuari, que avui dóna nom a la població.

Artur Mas demana “compromís, convicció i energia” El president del PDeCAT, Artur Mas, va manifestar ahir a Sant Ramon que en aquests moments, a les portes de l’1-O, “hem d’actuar amb molta energia, molta convicció, molt compromís, sabent que ens hi juguem molt i per molt de temps. Confio que el poble de Catalunya sabrà estar a l’altura de les circumstàncies”. Mas va reconèixer, a més, que “estem entrant en una fase decisiva, en poques setmanes passaran coses importants”. Mas va dir que veu la situació de Catalunya “amb molta esperança i amb molta confiança. Jo m’he compromès fins al coll i ara, quan arriba l’hora de la veritat, és quan tots hem de posar-hi el nostre compromís”. Artur Mas va visitar ahir per primera vegada la jornada festiva del sant de la Segarra. Va realitzar a peu el pelegrinatge que creua la població fins a arribar al santuari acompanyat pels 46 tractors que posteriorment van dur a terme els Tres Tombs. Posteriorment va participar en la missa major acompanyat per l’alcalde Aleix Botxaca i diversos edils de la Segarra.

Molts pelegrins van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant dins del santuari.

Molts pelegrins van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant dins del santuari.X. SANTESMASSES

Molts pelegrins van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant dins del santuari.

Molts pelegrins van fer els Tres Tombs a les relíquies del sant dins del santuari.X. SANTESMASSES

tracking