SEGRE

BENESTAR PRESTACIONS

Cinc mil peticions de Dependència en any i mig i tan sols 1.400 usuaris més

A Ponent, malgrat que els beneficiaris pugen des del 2015 i avui són gairebé 11.000

Els lleidatans amb dret a ajuts de la llei de la Dependència no han deixat d’augmentar des del 2015.

Els lleidatans amb dret a ajuts de la llei de la Dependència no han deixat d’augmentar des del 2015.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comarques lleidatanes acumulen des del desembre del 2015 gairebé cinc mil noves peticions d’ajuts de la llei de la Dependència. No obstant, en aquest mateix període de temps, el nombre de beneficiaris només ha crescut en 1.400 persones. Actualment són 10.931 els dependents lleidatans que reben alguna prestació d’aquesta normativa

El nombre de lleidatans beneficiaris d’una ajuda de la llei de la Dependència no ha deixat d’augmentar a les comarques lleidatanes des del 2015, quan es va iniciar una tendència a l’alça després d’anys de descensos a causa de les retallades. Tanmateix, una dècada després de l’entrada en vigor de la normativa, la xifra d’usuaris continua sense créixer al mateix ritme que el de les sol·licituds, que avança a passos gegantescos. I és que en l’últim any i mig s’han presentat a la província de Lleida un total de 4.835 peticions d’ajuda, mentre que en aquell mateix període, el total de beneficiaris només s’ha incrementat en 1.395, segons reflecteixen les últimes dades publicades pel departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat.

Tanmateix, cal tenir en compte que el nombre de lleidatans que compten amb una ajuda pateix també retrocessos quan mor la persona titular d’un d’aquests ajuts, per la qual cosa el ritme no podia ser mai el mateix, encara que sí molt més igualitari si es reduís el temps d’espera per poder cobrar una prestació que transcorre des del moment en què es presenta la sol·licitud. Val a recordar, a més, que en aquests deu anys més de 5.000 veïns de Ponent han mort esperant rebre un d’aquests ajuts quan ja tenien reconegut aquest dret.

Des de l’entrada en vigor de la llei el 2007 s’acumulen 42.442 sol·licituds a Lleida

Així doncs, actualment a les comarques de Ponent hi ha 10.931 lleidatans que reben algun tipus d’ajuda contemplada en la llei de la Dependència, mentre que l’acumulat de sol·licituds des del 2007 supera les 42.000 (un 7 per cent de les del conjunt de Catalunya i gairebé la meitat, al Segrià), i el perfil majoritari és el d’una dona que supera els vuitanta anys.

Segons l’estadística del departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, l’ajuda majoritària concedida als sol·licitants és la d’una prestació econòmica per a un cuidador familiar, seguida d’una plaça en una residència de gent gran i una ajuda domiciliària. Altres serveis contemplats en la normativa són centres de dia, teleassistència o assistent personal. L’increment de beneficiaris que s’ha registrat a les comarques lleidatanes des de finals del 2015 està motivat per la incorporació al sistema de prestacions dels dependents moderats, que va estar paralitzada durant quatre anys a causa de les retallades i que havia provocat que el nombre d’usuaris de la llei estigués en caiguda lliure, malgrat l’increment de sol·licituds, des de principis del 2013. A més, també es van reactivar els ajuts que permeten costejar una plaça privada de residència mentre se n’espera una de pública.

tracking