SEGRE

SALUT NAIXEMENTS

Els parts per cesària, a l'alça

Un de cada tres atesos als centres privats i públics de Lleida són per intervenció quirúrgica || Es tracta de la taxa més elevada de Catalunya i augmenta en sis punts respecte a l’any 2012

L’hospital Arnau de Vilanova és el centre sanitari que més parts atén a la província.

L’hospital Arnau de Vilanova és el centre sanitari que més parts atén a la província.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un de cada tres parts que es van atendre als centres públics i privats de Lleida el 2015 van ser per cesària, fet que significa la taxa més elevada de tot Catalunya. Segons l’últim informe d’Indicadors de Salut Perinatal que publica l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el 36% dels parts a la regió sanitària de Lleida i el 32% a la de l’Alt Pirineu i Aran van ser per intervenció quirúgica, una pràctica que ha augmentat lleugerament malgrat les recomanacions de l’OMS que no superin el 15 per cent.

En el cas de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida (centre que acull el nombre més elevat de naixements a la província), aquests percentatges han anat descendint per adaptar-se a les recomanacions de l’organisme sanitari internacional. Entre les noves estratègies, l’hospital lleidatà va deixar de fer cesàries automàticament a les dones que haguessin tingut l’anterior part per aquesta via.

El 2015, es van atendre 3.469 parts en hospitals i clíniques de Lleida, un 17% menys en tres anys

La cesària com a mètode per donar a llum s’ha incrementat notablement en els últims anys. El 2012, es practicava en els 29,8% dels casos a Lleida, sis punts menys que tres anys després. Segons les dades de Salut, Girona és la demarcació amb menys parts per cesària, seguida de Catalunya central, Tarragona i Barcelona. Dels 3.699 parts atesos als centres sanitaris lleidatans l’any 2015, gairebé cinc de cada deu van ser vaginals i en el 13,7% es va necessitar utilitzar fòrceps o ventoses. Només en un 1% la criatura venia de cul.

Quant al nombre de parts, la tendència a la baixa es manté. El 2015, se’n van registrar 3.469 als centres sanitaris de Ponent i el Pirineu, 150 menys que un any abans. Mirant l’evolució, en els últims tres anys els parts han caigut un 17% a les comarques lleidatanes. En el cas de l’Arnau, el 2015 es van atendre 2.496 naixements, 83 menys que un any abans.

tracking