SEGRE

VIOLÈNCIA MASCLISTA PROTECCIÓ

Dos de cada tres fills de dones maltractades pateixen violència

A Lleida, 118 dones són usuàries del servei d’atenció telefònica

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos de cada tres fills de víctimes de maltractament masclista, ateses per Creu Roja a través del servei telefònic Atenpro, han patit també algun episodi de violència i més del 23% pateix estrès posttraumàtic. Són dades del Butlletí sobre Vulnerabilitat presentat ahir per Creu Roja, que fa un balanç d’aquest servei d’assistència telefònica i directa a les dones víctimes de violència de gènere del ministeri de Sanitat, que presta organització i gestiona la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Segons el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, actualment un total de cent divuit dones víctimes de violència de gènere són usuàries d’aquest servei de protecció a les comarques de Ponent. Una xifra que ha anat en augment en els últims anys, ja que el nombre d’usuàries d’Atenpro s’ha incrementat un 47% a Lleida en els últims sis anys.

El 80% de les dones no pot relacionar-se amb la família i la meitat, ni estudiar ni treballar

L’estudi de Creu Roja posa en relleu que el 80% de les dones ateses no pot relacionar-se amb la família per l’aïllament a què les sotmet el maltratator i el mateix percentatge pateix control del mòbil i les xarxes socials. Així mateix, a la meitat d’aquestes dones el seu agressor no li permetia treballar o estudiar. L’informe analitza una mostra aleatòria de 1.098 dones (de les més de 12.000 ateses el 2016 a tot Espanya), de les quals el 75% té fills a càrrec i el 76% són de nacionalitat espanyola.

Sobre aquesta qüestió, el coordinador de Creu Roja, Antoni Bruel, va alertar de l’alt nivell de violència patit per les usuàries: el 96%, violència psicològica; el 70%, cops; el 56%, amenaces amb armes, i el 61% han estat obligades a mantenir relacions sexuals.

Per la seua part, la delegada del Govern per a la Violència de Gènere, María José Ordóñez, va destacar la importància d’aquest servei, que permet trencar aquest aïllament que pateix la víctima, i la protecció que ofereix, ja que connecta amb els serveis sanitaris o amb les forces de seguretat.

Vuit de cada deu usuàries viuen amb menys de 670 euros al mes Vuit de cada deu usuàries del servei d’Atenpro viuen amb uns ingressos inferiors als 670 euros al mes i Creu Roja fixa el percentatge de pobresa infantil en el 78%. “Moltes dones desconeixen els ajuts i els recursos disponibles per a les maltractades”, va assenyalar el coordinador de l’entitat. Així mateix, va destacar que, de les dones ateses, la majoria ho ha denunciat (91%) i el 82% no té interaccions amb el maltractador, però sent que corre un risc alt o molt alt de ser agredida el 52% del col·lectiu, mentre que el 35% adjudica el mateix nivell de risc als seus fills. La por i l’aïllament afecten la salut de les dones que pateixen maltractament: el 70% tenen sentiments d’escassa vàlua personal, el 60% consumeixen fàrmacs i el 45% reben tractament psicològic o psiquiàtric.

tracking