SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

L'Alzheimer es detecta abans i en pacients més joves

A Lleida se’n diagnostiquen 500 nous casos cada any i hi ha 8.000 afectats || ‘Segueixo sent jo’ és el lema del Dia Mundial que se celebra demà

Un moment de la presentació d’ahir a la seu d’Afall.

Un moment de la presentació d’ahir a la seu d’Afall.S. DIEGO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any es diagnostiquen a la província de Lleida entre 450 i 500 nous casos d’Alzheimer, una malaltia que ja afecta 8.000 lleidatans. Amb motiu del Dia Mundial d’aquesta malaltia, que se celebra demà sota el lema “Segueixo sent jo”, l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Lleida (Afall) va recordar ahir la importància de la detecció precoç, l’estimulació sensorial i la pràctica d’exercicis de memòria per alentir l’avenç de la malaltia.

“Hem de perdre la por d’acudir a un centre on posa Alzheimer a la porta. Tres anys sense fer exercicis són tres anys perduts”, va afirmar Joana Espuga, presidenta d’Afall, que actualment compta amb 300 socis i 70 usuaris. “El nostre objectiu és que els malalts acudeixin a l’entitat en fases primerenques, per poder treballar des del diagnòstic,” va afegir.

En aquest sentit, Gerard Piñol, neuròleg i coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’hospital de Santa Maria, va explicar que en els últims sis anys s’ha notat un canvi en el perfil del pacient d’Alzheimer, amb persones cada vegada més joves. “No és estrany diagnosticar pacients d’entre 60 i 65 anys”, va afirmar. Segons Piñol, anteriorment la mitjana de temps entre els primers símptomes i la visita mèdica era de dos anys. “Ara hi ha pacients que acudeixen al metge als vuit mesos dels primers símptomes, la qual cosa és molt positiva per diagnosticar la malaltia en fases primerenques”, va dir. Demà hi haurà instal·lades deu taules informatives a Lleida.

Un moment de la presentació d’ahir a la seu d’Afall.

Un moment de la presentació d’ahir a la seu d’Afall.S. DIEGO

tracking