SEGRE

GUIA

Vacuna contra l'Alzheimer

Una desena de pacients lleidatans participaran en un assaig internacional per provar un nou fàrmac contra la malaltia || Se’ls injectarà amiloide, la substància que es considera que la causa

.

Una desena de pacients lleidatans participaran en un assaig internacional per provar un nou fàrmac contra l'alzheimerÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una desena de pacients lleidatans diagnosticats d’Alzheimer en una fase inicial participaran a partir de finals d’any en un assaig internacional per provar una vacuna contra la malaltia. Formaran part d’un estudi amb 140 malalts de la resta de l’estat, a banda de França, Itàlia i Suècia, que es vacunarà amb un fàrmac desenvolupat per una empresa espanyola i que ja s’ha provat en animals i persones sanes.

L’estudi, en fase dos, consisteix a injectar als pacients una quantitat de la proteïna amiloide, substància que es creu causant de l’inici de tot el procés de destrucció de les neurones durant la malaltia, de la qual avui es commemora el Dia Mundial. L’objectiu d’aquest nou fàrmac és que el malalt generi defenses que destrueixin aquesta proteïna al cervell. “És una vacuna dirigida a persones que ja estan diagnosticades en fases molt inicials de la malaltia”, explica Gerard Piñol, responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Santa Maria de Lleida, que participarà per primera vegada en un estudi amb una vacuna. I és que fins ara són molt pocs els assajos que s’han dut a terme a tot el món amb un fàrmac d’aquestes característiques.

L’estudi comptarà amb un total de 140 malalts, tots ells diagnosticats en fases molt inicials

Però aquesta no és l’única investigació sobre la malaltia en la qual està immersa la unitat lleidatana. I és que uns altres 25 dels pacients que atenen han format part d’un estudi que busca eliminar l’amiloide de la sang a través d’un filtrat. “S’esperen els primers resultats per a l’any que ve”, va apuntar el doctor Piñol.

A més, una altra vintena de malalts d’Alzheimer de l’hospital lleidatà també formen part d’un estudi internacional amb 2.400 persones més de tot el món. En aquest cas l’objectiu és destruir l’amiloide del cervell a través de l’administració de forma mensual d’un sèrum amb defenses o anticossos perquè facin desaparèixer aquesta substància.

“Actualment, quant a tractament, estem igual que fa quinze anys i l’únic amb què comptem retarda molt poc la progressió de la malaltia. Per això la investigació està centrada en com evitar la mort de les neurones”, explica el doctor Piñol.

La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida diagnostica cada any entre 450 i 500 nous casos d’Alzheimer i s’estima que actualment hi ha a les comarques lleidatanes uns 8.000 afectats. Encara que la majoria de pacients continuen sent dones, en els últims anys el perfil del pacient ha variat quant a l’edat i cada vegada es detecten casos en persones més joves.

Així, mentre actualment es calcula que el 8% dels nous diagnosticats té menys de 65 anys, fa uns anys aquest percentatge no sobrepassava el 3%. “Ha deixat de ser estrany veure la malaltia en aquesta franja d’edat amb la repercussió que això té en la vida laboral, econòmica i social dels malalts”, conclou el doctor Piñol.

tracking