SEGRE

SALUT ADDICCIONS

Deixar de fumar, millor amb ajuda

La Unitat de Tabaquisme del Santa Maria atén cinc noves persones cada setmana que volen abandonar el tabac || El 46% presenta un elevat risc d’intoxicació de monòxid de carboni

Francesc Abella, responsable de la Unitat de Tabaquisme de l’hospital de Santa Maria.

Francesc Abella, responsable de la Unitat de Tabaquisme de l’hospital de Santa Maria.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Deixar de fumar és possible i és més fàcil amb ajuda. Així ho demostren les dades de què disposa la Unitat de Tabaquisme de l’hospital de Santa Maria, que rep una mitjana de cinc nous pacients cada setmana que volen abandonar el tabac. La mitjana de noves visites ha augmentat un 15% des del 2011, any en el qual es va aprovar la llei antitabac i que va marcar un punt d’inflexió, segons va explicar ahir Francesc Abella, responsable de la unitat. Entre els seus pacients, el 53,3% són dones i el 46,7%, homes, amb una mitjana d’edat de 48 anys. Abella va explicar que en els últims deu anys aquest perfil ha canviat significativament. “Abans venien pacients, majoritàriament homes, de més de 60 anys, derivats pel seu metge perquè tenien problemes de salut. Ara el nostre públic és més jove i més femení i acudeix a nosaltres perquè està bé i vol continuar estant-ho. És a dir, volen fer una inversió en salut”, va explicar.

Quan un fumador acudeix a la unitat, una de les primeres proves que se li practiquen és un control del nivell d’intoxicació per monòxid de carboni (CO). Segons la memòria de l’any 2016, el 46% dels pacients presentava un nivell molt elevat d’intoxicació, el 39% un nivell elevat i el 7% una intoxicació lleugera, uns nivells que augmenten si el tabac que es consumeix és de picadura, que és encara més perjudicial per a la salut. La resta (6%) no mostrava risc. Quant a la dependència, el 38% presentaven una dependència mitjana i el 34%, elevada. El motiu principal per deixar de fumar va ser la salut (74%), seguida de la presa de consciència (14%), la pressió familiar (5%), l’economia (2%) o la por (1%). La memòria també reflecteix el consum mitjà de tabac. Entre els homes, se situa a 25 cigarros per dia, mentre que en les dones la mitjana és en els 22 cigarros cada dia.

El perfil del pacient ha canviat: ara és més jove i acudeix a la unitat sense problemes de salut

El tabac anestesia la sensació de gana, amb la qual cosa és lògic que al deixar-ho es guanyi pes

lleida

La Unitat de Tabaquisme del Santa Maria és oberta a tot el món, les visites són gratuïtes i per concertar hora només cal trucar a programació (973 72 72 27). El que sí que ha de pagar el pacient és el tractament farmacològic, que ascendeix a uns 300 euros a l’any.

“El nostre objectiu és que el pacient deixi de fumar, que no recaigui i que s’ho passi bé”, va afirmar Abella. “Aquí fem vestits a mida, a cada pacient li programem les visites en funció de les seues necessitats”, va afegir. El tractament psicològic pot anar acompanyat de caramels i pegats de nicotina. També es fan sessions grupals una vegada al mes.

“El més important és la proximitat amb els pacients. Una persona que se sent acompanyada té molta més probabilitat d’èxit”, va afirmar. Per als preocupats per engreixar, l’equip de la Unitat de Tabaquisme ha incorporat una dietista. “El tabac antestesia la sensació de gana, per la qual cosa és lògic engreixar-se 3 o 4 quilos quan es deixa de fumar. Per això recomanem practicar esport i seguir una dieta equilibrada”, va afirmar Abella.

La Unitat de Tabaquisme utilitza, des de fa un any, una aplicació per a mòbils que ajuda els pacients a deixar de fumar. Sota el nom TControl, està dissenyada per la mateixa unitat i per la UdL i ja s’exporta a una desena d’hospitals catalans. “El que diferencia aquesta app d’altres és que darrere sempre hi ha un professional”, va assegurar Abella. L’aplicació permet al metge controlar la fidelitat de l’usuari i facilita que el pacient no abandoni el tractament, ja que se sent “acompanyat, protegit i guiat”. Els usuaris reben missatges periòdics de control en els quals es mostren estadístiques i els assoliments d’haver deixat el tabac, els diners estalviats, etc. Segons un estudi d’efectivitat d’aquesta app, el 58,4 per cent de pacients no recauen i dels que sí que ho fan, el 33,9% no utilitza l’aplicació davant del 7,7 per cent que sí que ho fan.

tracking