SEGRE

SALUT ALIMENTACIÓ

No esmorzar, factor de risc

Menjar poc i malament a l’hora de llevar-se duplica les possibilitats de contreure malalties cardiovasculars, segons un estudi || Fruita, farinacis i lactis, fonamentals per a una dieta equilibrada

La fruita, els derivats lactis, el pa i les torrades, productes bàsics per a un esmorzar equilibrat.

La fruita, els derivats lactis, el pa i les torrades, productes bàsics per a un esmorzar equilibrat.LAURAPONTS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Esmorzar bé no només és important, sinó que prendre un esmorzar pobre o saltar-se aquest hàbit pot considerar-se un factor de risc relacionat amb les malalties cardiovasculars, de la mateixa manera que el tabac, el colesterol o el sedentarisme. Així ho adverteix un estudi promogut pel Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC) i publicat a The Journal of American College of Cardiology.

L’estudi “Progression and Early Detection of Atherosclerosis” explica que esmorzar unes 100 calories, és a dir, menys del 5% de les 2.000 calories diàries recomanades per a una dieta completa, duplica el risc de lesions ateroscleròtiques. La investigació, liderada pel director general del CNIC, Valentí Fuster, va fer un seguiment a llarg termini de la salut de 4.000 persones de mitjana edat que van ser controlades per determinar la prevalença i progressió de les lesions ateroscleròtiques latents.

Esmorzar 100 calories, és a dir, menys del 5% de les 2.000 recomanades al dia, és perjudicial per a la salut

Els investigadors van estudiar l’associació de les esmentades lesions amb factors moleculars i ambientals, com els hàbits alimentaris.

En aquest treball, el 20% dels participants prenia un esmorzar amb alt valor energètic (20 per cent de les calories diàries), el 70% un esmorzar de baix valor energètic (entre 5 i 20% de les calories diàries), i el 3 per cent esmorzava molt poc o gens (5% de les calories diàries) i tot just invertia cinc minuts a esmorzar: tan sols prenien un cafè o un suc de taronja o fins i tot res.

A més, apunten els investigadors del CNIC, que aquest últim grup es caracteritza per seguir una dieta menys saludable i amb més prevalença de factors de risc cardiovascular.Els investigadors van observar que els que se saltaven l’esmorzar tenien 1,5 vegades més plaques ateroscleròtiques i una afectació a diverses regions de fins a 2,5 vegades més gran.

Què li passa al nostre cos si no esmorzem bé?

No esmorzar o esmorzar poc i malament és contraproduent per a l’organisme, que necessita energia que no tenim acumulada, per la qual cosa el metabolisme no s’activa correctament, anem amb reserva.

Què recomana esmorzar?

Farinacis (galetes, a poder ser casolanes, pa, torrades, cereals), fruita i lactis o derivats (formatge, iogurt). També podem afegir-hi proteïna (pernil, fruita seca, etc.).

Alguns no tenim ni gana ni temps quan ens llevem...

Es pot esmorzar menys abans de sortir de casa i menjar alguna cosa més al cap d’una estona. Per exemple, podem començar amb un cafè amb llet i deixar les torrades, l’entrepà o la fruita per a mig matí. El que no és recomanable és anar en dejú.

Què hi ha del sopar?

En el conjunt de l’Estat espanyol esmorzem poc, dinem tard i sopem massa. Llavors acumulem greixos a la nit, per la qual cosa seria recomanable un canvi d’hàbits. En l’alimentació, no només és important què mengem, sinó també com ho fem.

La fruita, els derivats lactis, el pa i les torrades, productes bàsics per a un esmorzar equilibrat.

La fruita, els derivats lactis, el pa i les torrades, productes bàsics per a un esmorzar equilibrat.LAURAPONTS

tracking