SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Salut mental en tots els

Les entitats defensen la plena integració social i laboral dels afectats || L’Associació Alba impulsa el projecte ‘Keep Kalm’, dirigit a joves de la Segarra de 15 a 25 anys amb trastorns

Ester Pujol, Toni Domingo i Laura Barquets, coordinadors del projecte ‘Keep Kalm’, ahir a Tàrrega.

Ester Pujol, Toni Domingo i Laura Barquets, coordinadors del projecte ‘Keep Kalm’, ahir a Tàrrega.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Salut mental, a la comunitat i a la feina” va ser el lema unitari que ahir van reivindicar les entitats amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, en una clara aposta per una societat més inclusiva. A Lleida, Salut Mental Ponent va anul·lar tots els actes previstos per a la setmana passada, així com l’acte central d’ahir, amb motiu dels fets succeïts el passat 1 d’octubre. “No podem celebrar res després que la societat catalana ha estat víctima d’una vulneració indiscriminada d’alguns dels seus drets fonamentals”, va afirmar Eva Barta, presidenta de l’entitat. “La vulneració de drets té un impacte directe sobre la vida de les persones i sobre la seua salut, també la mental”, va afegir. Salut Mental Ponent, que va atendre l’any passat 655 persones en els diferents serveis i programes d’atenció psicològica, social i integració laboral, se suma al lema del dia mundial i reivindica un model comunitari. “Valorem de forma positiva l’esforç econòmic que fa l’administració, però això no és suficient. S’ha de treballar cap a la plena integració social i laboral dels afectats –el 80% està a l’atur–, i per fer-ho és necessari un canvi de mentalitat”, va afirmar Barta.

Per la seua banda, l’Organització Mundial de la Salut va alertar d’un increment dels problemes de salut mental entre els joves, fins al punt que un de cada cinc viu alguna problemàtica d’aquest tipus. Segons l’OMS, el 75 per cent dels trastorns mentals tenen l’origen abans dels divuit anys, encara que molts no reben atenció mèdica. Per aquesta raó, l’Associació Alba posarà en marxa a partir d’aquest mes el nou projecte Keep Kalm, que oferirà orientació i acompanyament a joves d’entre 15 i 25 anys de la comarca de la Segarra amb algun problema de salut mental (vegeu el desglossament).

La majoria dels afectats per problemes de salut mental demanen ajuda a partir dels 35 anys

tàrrega

Integrar a la societat els joves d’entre 15 i 25 anys de la Segarra amb problemes de salut mental. Aquest és l’objectiu del projecte Keep Kalm, que impulsa des d’aquest mes d’octubre l’àrea de Lleure de l’Associació Alba de Tàrrega, amb la col·laboració de l’Obra Social de La Caixa i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Els coordinadors, Ester Pujol, Toni Domingo i Laura Barquets, van explicar ahir que fins a finals d’any portaran a terme les tasques de prospecció del territori amb l’ajuda dels serveis socials de la comarca i, a partir del mes de gener del 2018, es començarà a atendre els usuaris. Van detallar que “es tracta d’un projecte individualitzat de suport i acompanyament amb atenció integral de l’usuari, ja que inclourà des de la salut fins a la formació i el lleure”. La directora de l’Associació Alba, Maite Trepat, va apuntar que “mitjançant aquest projecte, volem anticipar-nos i fer un treball de prevenció amb els joves que pateixen algun trastorn mental”. Trepat va indiciar que “hem detectat que la majoria de les persones que arriben als diferents serveis especialitzats de salut mental ho fan a partir dels trenta-cinc anys. Per això creiem necessari començar a treballar abans, durant l’adolescència i la joventut, per afrontar reptes com la inserció laboral”.

tracking