SEGRE

LITERATURA GUARDONS

Javier Sierra guanya el premi Planeta amb 'El fuego invisible'

Cristina López Barrio, finalista en una edició de perfil polític baix

L’escriptor Javier Sierra, amb el trofeu que l’acredita com a guanyador de la 66 edició del premi Planeta.

L’escriptor Javier Sierra, amb el trofeu que l’acredita com a guanyador de la 66 edició del premi Planeta.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista i escriptor Javier Sierra es va alçar ahir com a guanyador de la 66 edició del premi Planeta amb la novel·la de misteri El fuego invisible, en què un destacat expert persegueix el rastre del Sant Greal a la literatura i l’art. L’autor, que conrea la literatura històrica amb enigma, es va presentar en aquesta edició del guardó, dotat amb 601.000 euros, amb La montaña artificial, de Victoria Goodman (pseudònim), i el relat, inicialment amable, es complica amb l’assassinat d’un dels membres del grup investigador. “Sorprèn la tremenda erudició de l’autor” d’aquesta novel·la, comentava dissabte en roda de premsa l’escriptor i membre del jurat Juan Eslava Galán.

Javier Sierra ha aconseguit situar les seues novel·les en les llistes dels llibres més venuts dels Estats Units, i les seues obres estan traduïdes a més de 40 idiomes. Ha escrit novel·les històriques, contemporànies, i de viatges, entre les quals figuren títols com La cena secreta, publicada a 42 països, o La dama azul, editada en vint països més. També va ser director de la revista Más allá de la Ciencia durant set anys, ha presentat i dirigit espais en ràdio i televisió, i actualment es dedica a investigar arcans de la història i escriure sobre aquests.

Per la seua part, l’obra finalista va ser Niebla en Tánger, de l’advocada i escriptora Cristina López Barrio. A la novel·la finalista, dotada amb 150.250 euros, relata la vida d’una dona que viu amb tedi el seu matrimoni i acaba anant a un hotel amb un desconegut, que la portarà a protagonitzar una aventura que la traslladarà a Tànger. Segons el membre del jurat i escriptor Juan Eslava Galán, el text, que es va presentar amb el pseudònim La nueva vida de Penélope, de Bella Linardi, es converteix en un “còctel literari perfecte de misteri i brillant exposició d’emocions”.

A l’acte d’entrega del premi Planeta, que es va celebrar al Palau de Congressos de Catalunya, no van assistir ni el rei Felip VI ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els màxims càrrecs institucionals en l’entrega van ser la presidenta del Congrés, Ana Pastor; el conseller d’Empresa, Santi Vila, el delegat del Govern a Catalunya i el subdelegat a Barcelona, Enric Millo i Emili Ablanedo. S’ha de recordar que en aquesta ocasió han optat al guardó un nombre total de 634 obres, un rècord de participació en la història del premi.

tracking