SEGRE

TEATRE INICIATIVES

Actors per un dia

Deu persones grans de Lleida protagonitzaran divendres a CaixaForum la gira ‘Entre versos y Marsillach’ || Al costat de les actrius Blanca Marsillach i Mónica Buiza en un projecte social

Les deu ‘promeses’? Els deu grans escollits per a la representació a Lleida són Rosa Ferré, Antònia Serentill, Maribel Simó, Montse Bosch, Montse Peña, Teresa Marimon, Ton Armengol, Marc Torrent, Joan Bellostas, Lluís Milara i José Anto ...

Les deu ‘promeses’? Els deu grans escollits per a la representació a Lleida són Rosa Ferré, Antònia Serentill, Maribel Simó, Montse Bosch, Montse Peña, Teresa Marimon, Ton Armengol, Marc Torrent, Joan Bellostas, Lluís Milara i José Anto ...ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

No són intèrprets professionals, però divendres vinent a les 18 hores pujaran a l’escenari del CaixaForum Lleida amb les ganes i la il·lusió de convertir-se en actors per un dia. Són les deu persones grans de Ponent que han estat seleccionades per formar part a Lleida de la gira Entre versos y Marsillach, una adaptació de l’obra que Adolfo Marsillach va crear com a homenatge al Segle d’Or espanyol. La iniciativa, en col·laboració amb l’Obra Social de La Caixa (de fet els avis procedeixen dels EspaiCaixa de Balàfia i Sant Anastasi), busca involucrar les persones grans en les arts escèniques i promoure la seua participació social.

Els actors duran a terme un recital teatralitzat dels versos en companyia de l’actriu i productora Blanca Marsillach, filla del conegut actor i dramaturg, i la també l’actriu i directora Mónica Buiza. “Primer els ajudem a entendre i desgranar cadascun dels vint poemes que es portaran a escena, tres o quatre per persona”, explica Buiza. Peces com Poderoso caballero es Don Dinero, de Francisco de Quevedo; Sonetos de Lope de Vega; Que se nos va la Pascia y Letrillas de Góngora; Canciones de San Juan de la Cruz o Vivo sin vivir en mí, de Santa Teresa de Jesús, formen part del repertori que els protagonistes van començar a assajar ahir a l’EspaiCaixa de Balàfia.

En total, seran quatre les sessions de preparació, a més d’un assaig general que tindrà lloc el mateix dia de la representació. “És molt il·lusionant treballar amb aquestes persones perquè són reptes nous per a ells i somnis que es compleixen. Hi ha molta sensibilitat i superació i aprens de la seua experiència”, afirma Buiza.

Aquesta és la segona edició d’una iniciativa que es va estrenar el juny del 2016. Després de l’èxit aconseguit, l’Obra Social de La Caixa i Varela Producciones, la companyia de Blanca Marsillach, van renovar el conveni i l’obra ja s’ha pogut veure aquest 2017 a set ciutats diferents i fins a final d’any es veurà, a banda de Lleida, a Santander, Ciudad Real i Mallorca. La previsió és que en aquesta gira participin més de 200 avis, ja que l’elenc canvia en cada representació.

"Ells se senten com Mick Jagger, importants i estimats"

Blanca Marsillach

Actriu i productora

Com va nàixer aquest projecte?

Sempre vaig voler fa un homenatge al meu pare, Adolfo Marsillach, perquè mai vaig poder actuar amb ell i volia fer-ho amb gent gran. El que intentem és que el fet de complir anys no signifiqui deixar de complir somnis i que cada edat continuï significant tenir reptes i desafiaments.

Per què amb persones grans?

És gent que coneix molt bé el Segle d’Or, són poemes populars amb què han crescut i saben qui és Adolfo Marsillach i el que ha significat. És una cosa propera a ells.

Com va ser la primera edició?

Va ser un èxit i l’èxit consisteix en el fet que la gent gran se senti com Mick Jagger, estimats, importants, els ajuda al desenvolupament cognitiu i de coordinació física, a estar atents i a més deixa bon rotllo d’equip. Enfrontar-se als mitjans i que els facin entrevistes els fa sentir que tenen coses a dir i coses per aportar. I que sàpiguen que no és el final de la seua vida, sinó que és una etapa més.

Què ha après vostè d’aquestes persones grans amb qui ha treballat en el projecte?

Que tota edat comporta una actitud positiva i activa. I que a la vida sabem que naixem i on anem, però l’important és com vius i sents aquest trajecte. El teatre és una plataforma única per poder fomentar la il·lusió en totes les persones i, en aquest cas concret, les persones grans.

Tindrà una tercera edició, aquesta iniciativa?

Ja hem renovat per a l’any que ve amb el mateix projecte arran de l’èxit que hem tingut i serem a deu ciutats més.

tracking