SEGRE

CONSUM ACTIVITATS

Data de caducitat per a tot

Exposició a l’Espai Orfeó sobre la relació de cultura i obsolescència programada que va obrir el cicle ‘Diàlegs’ || Va comptar amb l’expert Benito Muros

L'Espai Orfeó acull des d'ahir l'exposició sobre l'obsolescència programada.

Data de caducitat per a totItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenen data de caducitat els electrodomèstics? Molts experts defensen que l’obsolescència programada és un fet i que les neveres o els televisors duren ara molt menys que abans per fomentar el consumisme. Però, pot aplicar-se també aquest concepte a la cultura? “La cançó de l’estiu o alguns best-sellers són productes culturals que naixen amb una data de caducitat, on l’important és la quantitat i no la qualitat, i busquen únicament el rendiment econòmic”, va explicar ahir Xavier Quinquillà, director de l’Orfeó Lleidatà.

I és que aquest espai va inaugurar la cinquena edició del cicle Diàlegs, que busca mostrar la relació de la cultura amb diferents eixos temàtics. I ho va fer amb l’exposició Per a tota la vida, l’obsolescència desprogramada és possible, presentada per Benito Muros, un dels millors en aquest àmbit. “No estem en contra de la innovació, el que busquem és que sigui sostenible. Volem que els visitants siguin capaços de detectar quins productes estan fabricats d’una o una altra forma”, va apuntar Muros.

Per això, la mostra inclou una línia de bombetes ideada per Muros que dura entre 80 i 100 anys i que és reparable, entre altres aparells sense obsolescència. “No es tracta de tornar a l’edat de pedra, sinó de tenir un model econòmic basat en la sostenibilitat, perquè d’aquí a vint o trenta anys el planeta es col·lapsarà per falta d’aigua i matèries primeres si no canviem la forma de consum”, va advertir Muros.

Com a exemple que és possible va explicar un estudi que han dut a terme sobre els 38.700 semàfors que hi ha a Barcelona i que només duren entre quatre i sis mesos. “El que hem dissenyat nosaltres arriben als 12 anys”, va assegurar.

La innovació i la política, els altres eixos de les jornades El cicle Diàlegs tenia previst projectar ahir el documental My Stuff. L’imprescindible per viure, però s’ha ajornat fins dimecres vinent com a mostra de suport als presidents d’Òmnium i l’ANC. El cicle, organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà juntament amb Òmnium Lleida, el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià i la Coordiandora d’ONG, tractarà la relació entre la cultura i la innovació el 7 de novembre i la cultura i l’acció política centrarà la sessió del 28 de novembre.

tracking