SEGRE

GUIA

Una lluita que dóna fruits

La supervivència passa del 70% al 85% en sols una dècada gràcies al diagnòstic precoç i la millora dels tractaments || Cada vegada més casos en dones joves

Un moment de la presentació ahir de l’‘Aecc en marxa’.

Un moment de la presentació ahir de l’‘Aecc en marxa’.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Una de cada vuit lleidatanes tindrà un càncer de mama al llarg de la seua vida, però el més important per a nosaltres és que no es morin d’això.” Així parla Edelmir Iglesias, el responsable de la Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova, i les xifres corroboren que treballen en la bona direcció per aconseguir aquest objectiu. I és que actualment el 85% d’aquests tumors es curen i en alguns tipus el percentatge assoleix ja el 95%. A més, la taxa de supervivència no deixa d’augmentar i en només una dècada ha passat del 70% a aquest 85% actual. “Un dels principals factors que hi han contribuït és el diagnòstic precoç, que és la millor arma que tenim”, reconeix Iglesias. I és que les mamografies de control permeten detectar tumors en fases no agressives o en mides molt petites, cosa que fa viable tractar-los en molts casos amb cirurgies més conservadores i sense necessitat d’aplicar quimioteràpia.

“La implantació dels programes de cribratge han suposat augmentar la taxa de curació en un 35%”, assegura Iglesias. Un altre dels factors que hi han contribuït és la millora dels tractaments amb les anomenades teràpies diana, medicaments més efectius i amb menys toxicitat per a les pacients. Això ha permès que aproximadament la meitat dels casos que arriben a l’Arnau es puguin tractar amb alternatives a la quimioteràpia com la ràdio o l’hormonoteràpia.

A tot això també ha contribuït la unitat lleidatana amb la participació, en els últims quatre anys, en més d’una trentena d’assajos clínics que han aportat un centenar de pacients. Entre d’altres, actualment treballen amb un tractament sistèmic primari l’últim objectiu del qual és poder evitar les cirurgies a les dones aconseguint una alta fiabilitat que el tumor ha desaparegut per complet. En total, el 2016 es van diagnosticar a Ponent uns 400 casos, 340 a l’Arnau.

En un 20% d’aquests nous casos, la pacient tenia menys de 50 anys, un percentatge cada vegada major i que podria estar relacionat amb factors genètics i d’hàbits de vida poc saludables.

tracking