SEGRE

La bretxa salarial suposa que les dones treballen gratis des d'aquesta setmana fins el final de l'any

Les dones europees guanyen un 16,3% menys que els homes, un porcentage que es redueix fins el 14,9% a Espanya

Bitllets d'euro

La bretxa| salarial suposa que les dones treballen gratis des d'aquesta setmana fins el final de l'anyEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones de la Unió Europea treballen els últims dos mesos de l’any de forma gratuïta en comparació amb els seus col·legues homes a causa de la bretxa salarial, una diferència entre el salari brut mitjà a l’hora entre ambdós gèneres que ja assoleix el 16,3 % als 28 països comunitaris.

La Comissió Europea va publicar aquest dimarts aquestes xifres, també desglossades per Estats membres, amb motiu del Día Europeu per la Igualtat Salarial, que se celebra aquesta setmana i marca el moment en què, a causa de la bretxa salarial, les dones treballen gratis fins el final de l’any. A nivell comunitari, això implica que un 16,3 % dels 365 dies de l’any, 59 dies, les dones deixen a la pràctica d’estar remunerades al mateix nivell que els seus companys homes.

Els països amb la bretxa salarial més reduïda són Itàlia, Luxemburg (ambdós amb un 5,5 %) i Romania, mentre que aquells que van registrar diferències més profundes van ser Dinamarca (22 %), la República Txeca (22,5 %) i Estònia (26,9 %).

La bretxa salarial d’Espanya, del 14,9 %, se situa per sota de la mitjana europea, però implica encara així que les dones espanyoles treballen gratis 54 dies cada any en comparació amb els seus companys homes.

Els Estats membres de la UE només han aconseguit reduir la bretxa en 1,4 punts percentuals respecte a la qual es va registrar l’any 2006 al bloc comunitari, del 17,7 %. La discriminació salarial persisteix malgrat que més dones europees assoleixen estudis superiors que homes (33 % davant 29 % el 2016) i la taxa d’atur femenina és 11,6 punts percentuals inferior a la masculina en els Vint-i-vuit.

tracking