SEGRE

RECICLATGE CONSUM

Més residus per la moda 'low cost'

La recollida selectiva de roba augmenta un 37% en només dos anys a Ponent i ja supera les 550 tones || La pitjor qualitat de les peces i una major conscienciació per reciclar-la, les claus

Treballadors de Troballes, ahir, a la planta que tenen a Gardeny, on reben la roba que els lleidatans deixen als contenidors.

Treballadors de Troballes, ahir, a la planta que tenen a Gardeny, on reben la roba que els lleidatans deixen als contenidors.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els residus tèxtils s’han disparat en els dos últims anys a les comarques lleidatanes. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el 2016 la recollida selectiva de roba va assolir a la demarcació de Lleida les 551,8 tones, una quantitat un 17% més gran que un any abans (quan es van recollir 471,2 tones de peces) i un 37 per cent superior a la del 2014. Proporcionalment també s’ha incrementat el nombre de quilos de roba que es llancen als contenidors de reciclatge per habitant i any, passant de 0,72 el 2014 a 1,23 l’any passat (superior a la mitjana catalana, que és d’1,04) .

A Catalunya, aquesta tendència també dibuixa una corba a l’alça, amb gairebé dos mil tones més de residus tèxtils en només dos anys (gairebé un 30% més, passant de les 5.975 del 2014 a les 7.853 de l’any passat). Però, què hi pot haver darrere d’aquest increment? Tot apunta que la moda efímera i de temporada i una roba low cost i per tant amb una qualitat molt pitjor són el motiu, ja que fan que els consumidors canviïn de peces amb més assiduïtat. “Nosaltres fa ja uns anys que rebem roba de més baixa qualitat, la qual cosa fa que en puguem reaprofitar molta menys”, explica Josep Fernández, gerent de Troballes, l’empresa d’inserció laboral de Càritas de Lleida.

La part positiva és la creació d’empreses d’inserció que treballen amb la roba de segona màia

Fernández també apunta a la conscienciació més gran de la societat com un altre dels motius que explicarien l’increment dels residus tèxtils. I és que la generació d’una major recollida selectiva de roba té una part positiva. Aquesta no és altra que la creació de llocs de treball impulsats per entitats socials que han creat empreses d’inserció laboral per a persones en situació vulnerable, basades a donar una nova vida a la roba rebutjada, bé a través de la confecció de draps o amb botigues de segona mà.

El sector dóna feina a una vintena de persones en dos empreses de Ponent El sector de la recollida de roba per donar-li una segona vida ja ocupa a les comarques lleidatanes aproximadament una vintena de persones. I és així gràcies a dos empreses d’inserció social relacionades amb Càritas, que són Troballes, a la diòcesi de Lleida, i NouGrapats, a la de l’Urgell. Entre una i l’altra sumen més de 200 contenidors de roba en els quals ja recullen anualment més de 500 tones de roba i la xifra va en augment. “Aquest any preveiem un increment de fins a 15.000 quilos més de roba i això que encara es tiren massa residus tèxtils a l’abocador” (la mitjana d’1,23 quilos per persona a l’any recollida a Ponent es troba lluny de la mitjana europea, d’uns 6 quilos), assegura Josep Fernández, gerent de Troballes, empresa per la qual passen cada any una quinzena de treballadors. Compten amb una planta a Gardeny on fan la tria dels residus que, segons l’estat en el qual es trobin, es destinen a la confecció de draps, a exportar-los a projectes en altres països o a les cinc botigues que tenen de segona mà (una és un projecte social per a persones sense recursos).

tracking